Ο θηλασμός μπορεί να προφυλάξει τις γυναίκες από τις υποτροπές Πολλαπλής Σκλήρυνσης μετά τον τοκετό σύμφωνα με επισκόπηση και μετά-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην JAMA Neurology.

Η Kristen M. Krysko, M.D., από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και οι συνάδελφοί της διεξήγαγαν μια συστηματική επισκόπηση και μετά-ανάλυση με σκοπό να εξετάσουν τον συσχετισμό ανάμεσα στον θηλασμό και τις επιλόχειες υποτροπές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Συνολικά αναλύθηκαν 24 μελέτες και 2,974 γυναίκες, ενώ στην μετά-ανάλυση συμπεριελήφθησαν 16 μελέτες.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν θήλασαν  ο συγκεντρωτικός λόγος αναλογιών για τον συσχετισμό του θηλασμού με την υποτροπή μετά τον τοκετό ήταν 0,63. Στις τέσσερις μελέτες που ανέφεραν αυτό το ποσοστό ο σταθμισμένος στιγμιαίος κίνδυνος ήταν 0.57. Η μέτριου βαθμού ετερογένεια που διαπιστώθηκε οφείλεται σε διαφοροποιήσεις όσον αφορά το ποσοστό υποτροπών πριν την εγκυμοσύνη, τη διάρκεια της παρακολούθησης μετά τον τοκετό και το έτος δημοσίευσης.

Στις μελέτες αποκλειστικού έναντι μη αποκλεισμού θηλασμού, παρατηρήθηκε ισχυρότερη συσχέτιση, αν και παρατηρήθηκε ένας συσχετισμός και στις δυο περιπτώσεις. Επίσης παρατηρήθηκε ένα σταθερό προστατευτικό αποτέλεσμα του θηλασμού στις αναλύσεις ευαισθησίας, οι οποίες περιελάμβαναν μόνο μέτριας ποιότητας μελέτες .

«Καλό είναι να ενημερωθούν οι γυναίκες για την προστατευτική δράση του θηλασμού στις επιλόχειες υποτροπές και να υποστηρίξουμε την απόφασή τους να θηλάσουν προς όφελος τόσο της μητέρας όσο και του νεογέννητου όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», γράφουν οι συγγραφείς.