Υπάρχει μια μικρή ευκαιρία να διδάξουμε στα παιδιά υγιεινές διατροφικές συνήθειες. H σύμβουλος γονέων, Δρ. Emily Oster, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Brown εξηγεί το συχνό λάθος που κάνουν αρκετοί γονείς όταν τα παιδιά τους περνούν μια φάση όπου πεινούν λιγότερο και πώς αυτό επηρεάζει τις διατροφικές τους προτιμήσεις αργότερα στη ζωή.

«Κάποια στιγμή κατά την βρεφική ηλικία, τα παιδιά 2-3 ετών πεινούν λιγότερο. Δεν τρώνε όσο έτρωγαν τα προηγούμενα χρόνια και κάποιες φορές γίνονται κάπως πιο επιλεκτικά», αναφέρει η Δρ. Oster.

Πολλές φορές μπορεί να φαίνεται ότι το παιδί δεν πεινάει ποτέ, γι’αυτό και οι γονείς στρέφονται στις «εύκολες» και δελεαστικές λύσεις, του πρόχειρου και νόστιμου φαγητού, ώστε να τα κάνουν να φάνε κάτι. Είναι μια συχνή αντίδραση που, όμως, «μπορεί να επιδεινώσει τις πτυχές της επιλεκτικότητας, επειδή τα παιδιά μαθαίνουν πολύ γρήγορα», συμπληρώνει η ειδικός.

Τα παιδιά είναι έξυπνα: Μόλις καταλάβουν ότι μπορούν να έχουν το φαγητό που θέλουν αν αρνηθούν να φάνε λαχανικά, οι πιθανότητες λένε ότι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτή την τακτική. Έτσι γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να «ξεμάθουν» αυτή τη συνήθεια, ανοίγοντας τον δρόμο για επιλεκτικότητα (και την προτίμηση σε λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα) αργότερα στη ζωή.

Τι να κάνετε για αυτό
Σύμφωνα με τη Δρ. Oster, οι γονείς θα πρέπει να αντιστέκονται όσο το δυνατόν να προσφέρουν αυτές τι εναλλακτικές στα παιδιά τους. «Ελαχιστοποιούν έτσι την ευκαιρία για δοκιμή διαφορετικών τροφίμων», σημειώνει. Αυτό το χρονικό σημείο είναι πολύτιμο, όχι μόνο γιατί τα παιδιά μαθαίνουν πολύ γρήγορα, αλλά και γιατί τείνουν να διατηρούν αυτές τις διατροφικές συνήθειες και αργότερα στη ζωή τους. Μπορεί να μην είναι εύκολο για έναν γονέα να βλέπει ότι το παιδί του δεν τρώει όσο πριν, πρέπει, όμως, να γνωρίζει ότι ο πειρασμός της όρεξης είναι απόλυτα πραγματικός, ένα φαινόμενο της βρεφικής ηλικίας που στοιχειοθετείται ερευνητικά, και γι’αυτό θα πρέπει τελικά να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση.

«Όσο δελεαστικό κι αν είναι να τα ‘προκαλέσετε’ με γεύσεις ‘φιλικές για τα παιδιά’, θυμηθείτε ότι έχετε μια μεγάλη ευκαιρία να διαμορφώσετε τις προτιμήσεις των παιδιών σας με πιο θρεπτικά (αλλά και γευστικά) τρόφιμα», προσθέτει η ειδικός

Σύμφωνα με τη Δρ. Oster, τα παιδιά τείνουν να χάνουν την όρεξή τους κάποια στιγμή κατά τη βρεφική ηλικία -και πολλοί γονείς ανταποκρίνονται σε αυτό δίνοντάς τους «φιλικά για τα παιδιά» τρόφιμα ώστε να τα ενθαρρύνουν να φάνε. Ωστόσο, η αντίδραση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε επιλεκτικότητα και λιγότερο θρεπτικές διατροφικές συνήθειες αργότερα στη ζωή. Είναι, λοιπόν, καλύτερο οι γονείς να καταλάβουν αυτή τη δυναμική και να αποφεύγουν να σερβίρουν τις κακές εναλλακτικές επιλογές, όταν αυτό είναι δυνατό.

Διαβάστε επίσης

Τα επικίνδυνα τρόφιμα που αυξάνουν το βάρος, το λίπος και την περίμετρο της μέσης

Ύψος: Η διατροφή που κόβει πόντους από το ανάστημα των παιδιών και αποδυναμώνει τα οστά

Τι θα παραγγείλουμε σήμερα; Τίποτα αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο – Δείτε γιατί