Θετικά είναι και τα ευρήματα μικρής μελέτης που συσχετίζει το θηλασμό με την προστασία ενάντια στον κορωνοϊό, καθώς αναδεικνύει ότι όσες μητέρες νόσησαν από κορωνοϊό και έπειτα γέννησαν, συνέβαλαν θετικά στην ενεργοποίηση της ανοσίας των παιδιών τους ενάντια στον ιό μέσω του θηλασμού.
Πλούσιο είναι το ερευνητικό υλικό σχετικά με την εγκυμοσύνη και τον κορωνοϊό, με προηγούμενες μελέτες να έχουν αναδείξει ότι μέσω του μητρικού γάλακτος από μητέρες που νόσησαν από κορωνοϊό ή είχαν εμβολιαστεί, μεταφέρονται τα αντισώματα στα βρέφη. Η διαδικασία αυτή μεταφοράς των συγκεκριμένων αντισωμάτων από τη μητέρα στο έμβρυο, τόσο μέσω του πλακούντα όσο και μέσω του μητρικού γάλακτος, ονομάζεται παθητική ανοσία, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού.
Τα στοιχεία της συγκεκριμένης νεότερης μελέτης προσθέτουν ακόμα περισσότερα δεδομένα, υποστηρίζοντας ότι ο θηλασμός μετά από τη νόσηση με κορωνοϊό βοηθά και στην τόνωση της «ενεργητικής» ανοσολογικής απόκρισης στα μωρά. Διαπιστώθηκε ότι μέχρι την ηλικία των 2 μηνών, το σάλιο των βρεφών που θήλαζαν περιείχε ορισμένα αντισώματα που κατευθύνονταν ενάντια στην πρωτεϊνική ακίδα του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη λοίμωξη του κορωνοϊού.
«Αποδείξαμε για πρώτη φορά ότι η μητέρα μπορεί επίσης να τονώσει την ενεργητική ανοσολογική απόκριση του νεογνού μέσω της μεταφοράς πολύπλοκων μηχανισμών αντιγόνου-αντισώματος», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια Δρ. Rita Carsetti, του Νοσοκομείου Παίδων Bambino Gesù στη Ρώμη, Ιταλία.
Αυτά τα «ανοσοσυμπλέγματα», εξήγησε, είναι αντισώματα της μητέρας με την πρωτεϊνική ακίδα συνδεδεμένη σε αυτά. Ενδέχεται μάλιστα να ενισχύσουν την άμυνα των βρεφών ενάντια στον ιό που εισέβαλε μέσω της μύτης ή των ματιών σύμφωνα με τη δρ. Tina Tan, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο και εκπρόσωπος της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής. Όμως, σημειώνει ότι ο καλύτερος τρόπος να μεταφερθούν τα αντισώματα στο βρέφος είναι μέσω του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μέσω του πλακούντα.
Τι εξέτασε η μελέτη
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, εξέτασε 22 νεογνά, τα οποία γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν διαγνωστεί θετικές στον κορωνοϊό κατά τον τοκετό. Μόλις ένα βρέφος βρέθηκε θετικό στον ιό αμέσως μετά τη γέννηση, ενώ ακόμη ένα διαγνώστηκε θετικό ορισμένες ημέρες αργότερα.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μόλις τα μωρά έγιναν 2 μηνών, όσα θήλαζαν εμφάνισαν αντισώματα ενάντια στην πρωτεΐνική ακίδα στο σάλιο τους. Αντίθετα, η διαπίστωση αυτή δεν ίσχυε για τα μωρά που τρέφονταν αποκλειστικά με γάλα σε σκόνη.
Στους ελέγχους που πραγματοποίησαν σε δείγματα του μητρικού γάλακτος από τις μητέρες, διαπίστωσαν ότι ότι όλα περιείχαν αυτά τα βασικά περίπλοκα ανοσοσυμπλέγματα, με την πρωτεΐνική ακίδα συνδεδεμένη σε αυτά. Μάλιστα, τα επίπεδά τους ήταν υψηλά δύο ημέρες μετά τον τοκετό, ενώ είχαν μειωθεί σημαντικά έπειτα από δύο μήνες.
Για ποιο λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικά αυτά τα ευρήματα; Αποτελούν την πρώτη απόδειξη σχετικά με την ενεργητική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω του θηλασμού, με σκοπό να να παράγει αντισώματα ενάντια στον κορωνοϊό. Oι ερευνητές τονίζουν παρόλα αυτά ότι η έρευνα συνεχίζεται, έτσι ώστε να επιβεβαιώσουν τα συγκεκριμένα πρώιμα ευρήματα και να διερευνήσουν περαιτέρω και το κατά πόσο τα βρέφη που γεννιούνται από εμβολιασμένες μητέρες παρουσιάζουν επίσης παρόμοια διέγερση του ανοσοποιητικού τους συστήματος ενάντια στον ιό.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Πόσο ασφαλής είναι ο θηλασμός – Τι λένε οι ειδικοί
Κορωνοϊός και Κύηση: Οι κίνδυνοι για την γυναίκα – Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού