Εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας συγκέντρωσαν πληροφορίες με σκοπό να βοηθήσουν την ιατρική κοινότητα και τους επαγγελματίες υγείας να υποστηρίξουν κατάλληλα τις μητέρες που θηλάζουν.

Κίνητρο για αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης υπήρξε η μαζική έκκληση γυναικών – νέων μητέρων στην επικεφαλής του προγράμματος, Melinda Boss, από το Τμήμα Υγείας και Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, καθώς και στην ομάδα LactaResearch, οι οποίες ζητούσαν συμβουλές σχετικά με τη μητρότητα στις μέρες του νέου κορωνοϊού.

«Οι νέες μητέρες αγωνίζονται για να φροντίσουν το μικροσκοπικό πλάσμα που έφεραν στον κόσμο, και παράλληλα να αντεπεξέλθουν σε ένα περιβάλλον ακραίας αβεβαιότητας. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να τους οπλίσουμε με τις πλέον πρόσφατες και έγκυρες πληροφορίες», ανέφερε η κ. Δρ. Boss.

Όπως πρόσθεσε η ίδια, οι υγειονομικές αρχές ακόμη μαθαίνουν για το νέο ιό με καινούργια δεδομένα να προστίθενται σε καθημερινή βάση, οπότε κρίνεται σημαντικό οι ειδικοί να προσαρμόσουν τις συμβουλές ανάλογα με την κάθε ξεχωριστή περίπτωση.

Έτσι, σύμφωνα με μέχρι τώρα στοιχεία, δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω του μητρικού γάλακτος και τα παιδιά όπως και τα βρέφη επηρεάζονται λιγότερο από την πανδημία.

Υπενθύμισε ότι ο θηλασμός εξασφαλίζει τεράστια οφέλη που θα μπορούσαν να χαθούν εάν η μητέρα αποφάσιζε να αντικαταστήσει το μητρικό γάλα με εναλλακτικές μεθόδους διατροφής όπως το «έτοιμο» γάλα.

«Μερικά από αυτά τα οφέλη είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μπορεί να προφυλάξει το βρέφος από αναπνευστικές λοιμώξεις και διάρροια» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «η στενή επαφή μεταξύ μητέρας και βρέφους κρατά τον καρδιακό ρυθμό φυσιλογικό, τη θερμοκρασία του σώματος στα σωστά επίπεδα, και δρα θετικά στην όρεξη και άλλες πτυχές της ανάπτυξης στα μωρά».

Κλείνοντας, η Δρ. Boss κατέληξε στη σημασία του να υπολογίζει κανείς τα θετικά και τα αρνητικά προτού λάβει κάποια σημαντική απόφαση και, σε περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες, να μη διστάζει κανείς να απευθύνεται στον ιατρό του για κατάλληλη καθοδήγηση.