Τις σοβαρές επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας στην αναπαραγγωγική λειτουργία των ανδρών μπορεί να αναστρέψει η έγκαιρη ρύθμιση του σωματικού τους βάρους, ισχυρίζεται πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Angers της Γαλλάις, που αναδεικνύει μια φυσική μέθοδο για την προφύλαξη της ανδρικής γονιμότητας στην ενήλικη ζωή τους. Σύμφωνα με τα ευρήματά της που δημοσιεύτηκαν στο 59ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, τα θετικά αποτελέσματα μπορούν να εξασφαλιστούν ακόμη και από τη βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Πλάι στις σοβαρές νόσους για τις οποίες η παιδική παχυσαρκία έχει αποδειχθεί σοβαρός παράγοντας κινδύνου όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, έρευνες έχουν προσθέσει και τα προβλήματα γονιμότητας. Επιστημονικά ευρήματα έχουν συσχετίσει τη νόσο με αλλαγές στη λειτουργία των κυττάρων Sertoli από την ηλικία των 12 και των διάμεσων κυττάρων Leydig από τα 14 έτη. Πρόκειται για τα κύτταρα που εμπλέκονται στην εξωκρινή και ενδοκρινή αντίστοιχα εκκριτική λειτουργία των όρχεων, τα μεν πρώτα ενισχύοντας και θρέφοντας τα σπερματοζωάρια, τα δεύτερα συμμετέχοντας με ειδικά ένζυμα στην παραγωγή τεστοστερόνης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 34 αγόρια 10-18 ετών συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα 12 εβδομάδων που συμπεριλάμβανε σωματική άσκηση για μία ώρα την ημέρα τουλάχιστον, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, υγιεινή διατροφή και εβδομαδιαίες ατομικές συνεδρίες με διατροφολόγο. Πριν την έναρξη και μετά το πέρας της διαδικασίας, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών, τη λιπώδη μάζα του σώματος και τη γλυκόζη του αίματος για να διαπιστώσουν αν οι φυσικές απρεμβάσεις πέτυχαν βελτιώσεις στους δείκτες λειτουργίας των κυττάρων Sertoli και Leydig και στον μεταβολισμό.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος συνοδεύτηκε από μείωση στο βάρος και βελτιωμένα επίπεδα ινσουλίνης, καθώς και αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης. Αν και δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στη λειτουργία των κυττάρων Sertoli, η αλλαγή σε αυτή των Leydig καθώς και η πτώση στα επίπεδα των λιποκυττάρων από τη μείωση του σωματικού λίπους, τα οποία μετατρέπουν την τεστοστερόνη σε οιστρογόνα, εξηγούν για τους ερευνητές τα υψηλότερα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης.

H επικεφαλής ερευνήτρια Δρ  Solène Rérat, τέλος, επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω μελετών που θα πιστοποιήσουν τα ευρήματα αυτής της σημαντικά περιορισμένης έρευνας.

 

Διαβάστε επίσης:

Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να παχαίνει το παιδί

Τι κρύβει το… έντερο των παιδιών με κακή συμπεριφορά

Παιδική παχυσαρκία: Το χαρακτηριστικό που αυξάνει τον κίνδυνο – Αλλά εσείς καμαρώνετε