Τις βάσεις για μελλοντική παχυσαρκία των παιδιών φαίνεται πως βάζουν οι μέθοδοι ανακούφισης που ακολουθούν οι γονείς των βρεφών με ανήσυχο χαρακτήρα. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο είχε ως επικεφαλής τον Myles S. Faith.

Οι ερευνητές βρήκαν μία σχέση μεταξύ των παιδιών με έντονο ταμπεραμέντο και την εκδήλωση παχυσαρκίας σε παιδιά γυναικών που είχαν εκδηλώσει διαβήτη κύησης.

«Για τα ανήσυχα παιδιά που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη εφησυχασμού οι γονείς φαίνεται να προτιμούν τη χρήση χυμού ή ζαχαρούχων ροφημάτων. Αυτές οι μέθοδοι είναι αποτελεσματικές για να ηρεμήσουν βραχυπρόθεσμα το παιδί», δηλώνει ο Δρ. Faith και προσθέτει όμως πως «μακροπρόθεσμα αυτά τα ροφήματα μπορεί να οδηγούν σε πλεόνασμα θερμίδων και κίνδυνο παχυσαρκίας δημιουργώντας ένα κακό διατροφικό μοτίβο».

Οι αρμόδιοι φορείς υγείας εκφράζουν την ανησυχία τους για την υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων από βρέφη, καθώς συμπεραίνουν πως οι γονείς των πιο ανήσυχων βρεφών πρέπει να σκεφτούν εναλλακτικές στρατηγικές για να κατευνάσουν την ανησυχία των παιδιών τους.

«Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες που να εξετάζουν τα “ροφήματα παρηγοριάς” και τη σχέση τους με τον κίνδυνο παχυσαρκίας του παιδιού», αναφέρει ο Δρ. Faith προσθέτοντας πως «αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει το πώς ο χαρακτήρας και το ταμπεραμέντο του βρέφους παίζουν ρόλο στην εκδήλωση παχυσαρκίας».

«Στα ανήσυχα παιδιά η χορήγηση ζαχαρούχων ροφημάτων είναι ένας τρόπος για να βοηθήσουν το συναισθηματικό κατευνασμό τους και οι γονείς ενδέχεται να έχουν μάθει να χρησιμοποιούν αυτά ή το φαγητό για να μειώνουν την ανησυχία τους», προσθέτει.

«Το ταμπεραμέντο είναι ένα θέμα για το οποίο οι γονείς μιλάνε συχνά καθώς αναγνωρίζουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα του παιδιού τους πολύ νωρίς στη ζωή του. Μπορούν επίσης να δουν πόσο εκ διαμέτρου διαφορετικά μπορεί να είναι τα αδέλφια μεταξύ τους στην ίδια οικογένεια. Το σημαντικό ερώτημα είναι το πώς οι γονείς διαχειρίζονται αυτές τις διαφορές συμπεριλαμβανομένων και των μεθόδων φαγητού».