Είναι Σάββατο, μόλις 8.30 το πρωί και είστε στο κρεβάτι «παίζοντας» με τον/την σύντροφό σας.  Και ξαφνικά,  μια τρομαγμένη μικρή φωνούλα  ακούγεται από τη γωνία του δωματίου και σας χτυπά στο κεφάλι… σαν κουβάς με παγωμένο νερό… Σύμφωνα με τη Ντέμπορα Ρόφμαν, σύμβουλο γονέων και παιδιών σε θέματα σεξουαλικότητας από το 1971 και συγγραφέα του βιβλίου «Talk to Me First: Everything You Need to Know to Become Your Kids’ ‘Go-To’ Person About Sex»  (Μίλα σε μένα πρώτα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να γίνετε το πρόσωπο, στο οποίο θ΄ απευθυνθούν τα παιδιά σας για να πάρουν απαντήσεις για το σεξ), το  πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε  σε μια τέτοια «δύσκολη» στιγμή είναι να χαλαρώσετε – η ήρεμη  απάντηση είναι το κλειδί για να «ξεκλειδώσετε» με ασφάλεια αυτή την ομολογουμένως αμήχανη κατάσταση.

Καλυφθείτε και  διατηρείστε την ψυχραιμία σας

Η πρώτη δουλειά  που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε κάτι επάνω σας. Ταυτόχρονα, ακόμα κι αν είστε ξαφνιασμένοι- ενίοτε και τρομοκρατημένοι-  πρέπει  οπωσδήποτε να μείνετε ψύχραιμοι. Διαφορετικά, το παιδί σας θα καταλάβει το άγχος σας και θα πιστέψει ότι έχει συμβεί κάτι φοβερό. Με τον πιο μετρημένο τόνο φωνής, εξηγήστε τον λόγο της αρχικής σας αντίδρασης. Μπορείτε να πείτε «Νομίζαμε πως κοιμόσουν και ξαφνιαστήκαμε που σε είδαμε εδώ και φοβηθήκαμε πως κάτι έπαθες».

 «Διαβάστε» τα συναισθήματα του παιδιού σας

Προσπαθήστε να μάθετε τί ήταν αυτό που έφερε το παιδί στο δωμάτιό σας. Προσπαθούσε να βρει ασφάλεια μετά από έναν εφιάλτη που είδε;  Το ξύπνησαν και το τρόμαξαν ήχοι, που έρχονταν από το δωμάτιό σας; Ό,τι και να έχει συμβεί «διαβάστε»  τα συναισθήματα του παιδιού σας και οδηγείστε την μεταξύ σας συζήτηση σε αυτά.

Μετάβαση σε «λειτουργία γονέα»

Εάν το παιδί  δείχνει να φοβάται με την εικόνα που αντίκρισε, σύμφωνα με την  Ρόφμαν, είναι καλό να του ζητήσετε του να έρθει στο κρεβάτι για μια αγκαλιά. Ναι, αυτό φαίνεται σαν μια  πολύ δύσκολη κίνηση, λαμβάνοντας υπόψη του τι γινόταν στο κρεβάτι σας πριν από λίγα δευτερόλεπτα… Θυμηθείτε, η θεώρηση  του παιδιού σας για το τι συνέβαινε εκεί είναι πολύ διαφορετική από τη δική σας. Είναι παράξενο ή τρομακτικό  μόνο αν εσείς συμπεριφερθείτε  σαν  να είναι παράξενο ή τρομακτικό. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα με την ιδέα της αγκαλιάς εκείνη ακριβώς την στιγμή, καθυστερείστε λιγάκι τη συζήτηση.  «Θα μπορούσατε να πείτε στο παιδί  σας να πάει στο δωμάτιό του και ότι θα είστε εκεί σε μόλις 30 δευτερόλεπτα!»

Οι σωστές λέξεις που πρέπει να πείτε

Το κλειδί για τη διαχείριση αυτής της στιγμής είναι να συγκεντρωθείτε και να πείτε κάτι. «Το πρώτο πράγμα που μπορεί να πει ένας γονέας στο παιδί είναι «μόλις ξυπνήσαμε με τον μπαμπά και χουζουρεύουμε λίγο… Δώσε μας λίγα λεπτά για να σηκωθούμε», λέει η Ρόφμαν. Η επιτυχία  αυτής της κίνησης εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού σας. Ένας 6χρονος θα έχει  μεγαλύτερη κατανόηση της ιδιωτικής ζωής από έναν 4χρονο.

Αντισταθείτε στον πειρασμό να πείτε ψέματα

Όταν έχετε αυτή τη συζήτηση, να είστε άμεσοι και μην επινοήσετε  κάποιο παραμύθι.. «Αυτό μοιάζει περισσότερο με άρνηση σε κάποιο επίπεδο», λέει η Ρόφμαν. »Σαν να λες ότι αυτό που συνέβη δεν συνέβη. Και το παιδί μπορεί να δει ξεκάθαρα ότι κάτι συνέβαινε που δε θέλετε να πείτε… Πείτε λοιπόν στο παιδί κάτι αληθοφανές χωρίς πολλές λεπτομέρειες…»

Η αρχή μιας συζήτησης

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα και οι γονείς θα πρέπει να τα ενθαρρύνουν να υποβάλουν ερωτήσεις. Μερικοί ενήλικες πιστεύουν ότι το να ξέρουν πάρα πολλά για το σεξ  πολύ νωρίς μπορεί να είναι επιβλαβές για τα παιδιά, αλλά ισχύει το αντίθετο. Οι γονείς που έχουν συνεχείς συζητήσεις σχετικά με το σεξ και το προσεγγίζουν ως γεγονός της ζωής, στην πραγματικότητα αποτρέπουν τη μελλοντική επικίνδυνη συμπεριφορά των παιδιών. «Τα παιδιά που  μεγάλωσαν με αυτόν τον τρόπο αναβάλλουν τις πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες έως ότου έχουν  μεγαλύτερη ωριμότητα  και παίρνουν  πιο προσεκτικές, συνειδητές και ζυγιασμένες αποφάσεις», λέει η Ρόφμαν. Επομένως,  σκεφτείτε την αμήχανη στιγμή σας τώρα ως ανταμοιβή όταν το παιδί σας θα είναι  ανήσυχος έφηβος…

Διαβάστε ακόμη

Γονείς σε ερωτικές στιγμές: 4 τρόποι να αντιδράσετε σωστά όταν το παιδί σας δει

«Είμαι καλός γονιός;» Ίσως όχι αν πιστεύετε αυτούς τους πέντε μύθους