Ναι, ήρθε η στιγμή που το παιδί μας μπήκε ξαφνικά και «μας έπιασε στα πράσα». Πώς το αντιμετωπίζουμε; Η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα έχει όλες τις απαντήσεις…

• Μείνετε ψύχραιμοι: Με το που αντιληφθείτε, ότι το παιδί σας βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο, σταματήστε την ερωτική πράξη και προσπαθήστε με αργές κινήσεις να καλύψετε το σώμα σας, φορώντας τα ρούχα ή τις πιτζάμες σας. Είναι προτιμότερο να μην δείξετε πανικοβλημένοι από την παρουσία του παιδιού. Σε περίπτωση όπου αυτό συμβεί, μπορεί να καλλιεργήσετε στο παιδί μία αρνητική και ενοχική εικόνα για το σεξ, περνώντας του υποσυνείδητα το μήνυμα, ότι κάνατε κάτι το απαγορευμένο.

• Παρατηρήστε την αντίδρασή του: Προτού επιχειρήσετε να απολογηθείτε ή να δικαιολογηθείτε μπροστά στο παιδί σας, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τις εκφράσεις του προσώπου του και αυτά που ενδεχομένως θέλει να σας πει. Επιτρέψτε του να σας ρωτήσει τι θέλει να μάθει ή να σας εκμυστηρευτεί πως αισθάνεται εκείνη τη στιγμή. Χαμογελάστε του και σε καμία περίπτωση μην το επιπλήξετε. Το παιδί καθοδηγείται από την περιέργεια της ηλικίας του και δεν φέρει ευθύνη για το εν λόγω περιστατικό

• Τι μπορείτε να πείτε: Σίγουρα, το σεξ για κάποιον που το ακούει ή το βλέπει για πρώτη φορά δεν μοιάζει πολύ ευχάριστο ως εμπειρία. Οι αλλαγές στον τόνο της φωνής και οι απότομες κινήσεις του σώματος, μπορεί να τρομάξουν το παιδί και να το κάνουν να πιστεύει πως κάνετε κάτι κακό ο ένας στον άλλο. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε την κατάσταση με ψυχραιμία, αλλά και με ειλικρίνεια. Σε ένα πρώτο επίπεδο, εξηγήστε στο παιδί, ότι οι αγκαλιές και τα φιλιά είναι ο τρόπος, με τον οποίο δείχνουν την αγάπη τους οι ενήλικες.

• Δημιουργήστε ασφαλή όρια: Επιχειρήστε να διασφαλίσετε την ιδιωτική σεξουαλική σας ζωή με τον/την σύντροφο σας, θέτοντας φυσικά αλλά και νοητά όρια στα παιδιά σας. Μάθετε να κλείνετε και να κλειδώνετε την πόρτα σας. Ταυτόχρονα, εξηγήστε στο παιδί σας τον «κανόνα του χτυπήματος της πόρτας».
Παρόλα αυτά, επειδή …είμαστε άνθρωποι και τα λάθη είναι ανθρώπινα, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι μία τέτοιου είδους εμπειρία δεν μπορεί να βλάψει την ψυχική ή την σεξουαλική υγεία του παιδιού σας, εφόσον ακούσετε τους προβληματισμούς του και συζητήσετε μαζί του με ειλικρίνεια.