H χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους εφήβους αυξήθηκε κατά το 2018, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που συντάσσει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο πλαίσιο έρευνας για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από εφήβους.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι η αύξηση στο άτμισμα νικοτίνης είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 44 χρόνια, κατά οποία διεξάγεται η έρευνα για τις εξαρτησιογόνες ουσίες στην εφηβεία.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι το 21% των μαθητών Λυκείου είχε ατμίσει κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα σε αντιδιαστολή με το 11% που είχε καταγραφεί πριν από ένα χρόνο.

Οι ψυχίατροι υποστηρίζουν ότι η νικοτίνη μπορεί να υπονομεύσει την ψυχική υγεία του ατόμου ενώ επίσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερδραστηριότητα, κατάθλιψη και κρίσεις άγχους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υπενθυμίζουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο πλασάρεται ως μέθοδος διακοπής του συμβατικού τσιγάρου, αλλά από τα παρόντα δεδομένα φαίνεται πως δημιουργεί μια βάση εξάρτησης για τους εφήβους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ συμβατικό τσιγάρο.

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι, οι υπάρχουσες μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος στοχεύουν στο συμβατικό τσιγάρο και δεν βρίσκουν εφαρμοστεί στην περίπτωση που κάποιος θέλει να διακόψει το άτμισμα.

Για παράδειγμα, ενώ για να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει απλά μαθηματικά μειώνοντας τα τσιγάρα που καπνίζει μέσα στη μέρα (από τα 20, στα 18, στα 14 και πάει λέγοντας) μία αντίστοιχη μέθοδος δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο άτμισμα.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η ποσότητα νικοτίνης που αντλεί και απορροφά κάθε άνθρωπος από το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι δύσκολο να υπολογιστεί.

Επιπρόσθετα οι ιατρικές μέθοδοι εναλλακτικής λήψης νικοτίνης, συμπεριλαμβανομένων και των δερματικών επιθεμάτων νικοτίνης, δεν λειτουργούν για όλους και κυρίως έχουν δημιουργηθεί για ενήλικες καπνιστές.

Τέλος, στην περίπτωση των εφήβων είναι εξαιρετικά δύσκολη η αποδοχή και η συνειδητοποίηση του εθισμού και της εξάρτησης ώστε εν συνεχεία να αναζητήσουν βοήθεια από το οικογενειακό περιβάλλον και τους ειδικούς.