Ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται προοδευτικά έως 8% για κάθε εβδομάδα κατά την οποία η έγκυος καταναλώνει αλκοόλ κατά τις πρώτες πέντε έως δέκα εβδομάδες της κύησης, βάσει εκτεταμένης ανάλυσης ερευνητών του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.353 γυναίκες από μητροπολιτικές περιοχές του Τενεσί, της Βόρειας Καρολίνας και το Τέξας κατά το πρώτο τρίμηνο κύησης, εξετάζοντας πώς η αναφερόμενη εκ μέρους τους κατανάλωση αλκοόλ συσχετίζεται με τον κίνδυνο αποβολής πριν τη συμπλήρωση 20 εβδομάδων κύησης.

Στα ευρήματά τους που δημοσιεύονται στο American Journal of Obstetrics and Gynecology αναφέρουν ότι ο αντίκτυπος της κατανάλωσης αλκοόλ εντείνεται έως την ένατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης και ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται ανεξαρτήτως της εβδομαδιαίας ποσότητας κατανάλωσης -είτε είναι λιγότερο από ένα, είτε και τέσσερα ποτά.

Ο κίνδυνος αποβολής δεν συναρτάται ούτε από το είδος του αλκοόλ, ούτε και από περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης.

Αν και οι περισσότερες γυναίκες αλλάζουν τη «σχέση» τους με το αλκοόλ έπειτα από ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης, η κατανάλωση αλκοόλ πριν διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη, σε προγραμματισμένο πλαίσιο ή μη, είναι συχνή.

Οι μισές από τις 5.353 γυναίκες στις οποίες βασίστηκε η ανάλυση ανέφεραν πως κατανάλωναν αλκοόλ την περίοδο κοντά στη σύλληψη και κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Η χρονική στιγμή κατά την οποία διέκοψαν το αλκοόλ ήταν κατά μέσο όρο οι 29 ημέρες.

Παρόλο που ποσοστό 41% εκ των γυναικών που σταμάτησε το αλκοόλ το έπραξε εντός τριών ημερών από θετικό τεστ εγκυμοσύνης, εκείνες που διέκοψαν την κατανάλωση κοντά στη «χαμένη» περίοδο διέτρεχαν 37% μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έκαναν κατανάλωση.

Η ιατρός και ερευνήτρια Katherine Hartmann, επικεφαλής της σχετικής μελέτης, σημειώνει ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά και πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή υπό το πρίσμα ότι η αποχή από το αλκοόλ συνίσταται μεν σε όλους τους τόνους να αποφεύγεται την περίοδο κοντά στη σύλληψη και κατά την εγκυμοσύνη, παρόλα αυτά όμως τα μέτρια επίπεδα κατανάλωσης μπορεί να θεωρούνται συχνά ως πιθανώς ασφαλή.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, μία στις έξι εγκυμοσύνες καταλήγει σε αποβολή, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλο συναισθηματικό κόστος για τη γυναίκα και αφήνει αναπάντητα ερωτήματα.

Για να αποφευχθεί ο αυξημένος κίνδυνος αποβολής, οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της χρήσης τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι, τα οποία μπορούν να δώσουν αξιόπιστα αποτελέσματα πριν από τη χαμένη περίοδο, καθώς και την ανάγκη διακοπής της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τον προγραμματισμό εγκυμοσύνης ή όταν αυτή είναι πιθανή.

Διαβάστε ακόμη

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Μυστικά & tips από τη γυναικόλογο

Εγκυμοσύνη: Η συνήθεια της γυναίκας που απειλεί το μυαλό του παιδιού

Αποβολή: Προκαλεί μακροχρόνιο μετατραυματικό στρες σε μια στις έξι γυναίκες