Αλλαγές σε δύο γονίδια στο DNA των γυναικών που καταναλώνουν μέτρια έως υψηλή ποσότητα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά και στα παιδιά τους εκτέθηκαν σε αυτά τα επίπεδα αλκοόλ κατά την ενδομήτρια ζωή, εντόπισαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers.

Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ στις γυναίκες ορίζεται στα τέσσερα και άνω ποτά σε τουλάχιστον πέντε διαφορετικές περιστάσεις τον μήνα, ενώ η μέτρια κατανάλωση στα τρία ποτά σε ανά περίσταση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Alcoholism: Clinical and Experimental Research, ο Δρ. Dipak Sarkar επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και οι συνεργάτες του εξέτασαν 30 εγκύους και 359 παιδιά.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι στις γυναίκες που κατανάλωναν μέτριες έως υψηλές ποσότητες αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε αυτά τα επίπεδα όσο βρίσκονταν στη μήτρα υπήρχαν αλλαγές σε δύο γονίδια: στην προοπιομελανοκορτίνη (POMC), που ρυθμίζει το σύστημα απόκρισης στο στρες, και στο ρυθμιστικό μηχανισμό PER2 που επηρεάζει το βιολογικό ρολόι του σώματος.

Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι τα παιδιά που είχαν εκτεθεί στο αλκοόλ την περίοδο της κυοφορίας τους είχαν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μιας εν δυνάμει επιβλαβούς ορμόνης τους στρες, η οποία καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγεί σε διάφορα προβλήματα υγείας.

«Τα ευρήματά μας καθιστούν ευκολότερο τον έλεγχο των παιδιών για Σύνδρομο Εμβρυϊκού Αλκοολισμού και δίνουν τη δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση που θα συμβάλει στη βελτίωση της ζωής τους. Ελπίζουμε η έρευνά μας να βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν βιοδείκτες που θα μπορούν να προβλέψουν τους κινδύνους που συνεπάγεται ο εμβρυϊκός αλκοολισμός», δηλώνει ο Δρ. Sarkar.

Το Φάσμα Διαταραχής Εμβρυϊκού Αλκοολισμού περιλαμβάνει σωματικές ή διανοητικές αδυναμίες, αλλά και συμπεριφορικά και μαθησιακά προβλήματα. Παρόλο που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, η έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης ενός παιδιού, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, που υπογραμμίζουν ότι δεν έχει προσδιοριστεί κάποια ασφαλής ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.