Ο παρατεταμένος φόβος και το άγχος που προκαλούνται από τους μεγάλους στρεσογόνους παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονωϊού, δεν μπορεί να επηρεάσει μόνο την ψυχική υγεία ενός ατόμου, αλλά μπορεί επίσης να έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στη σύνθεση σπέρματος. Αυτό είναι το εύρημα μιας προκλητικής νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Maryland.

Η έρευνα παρουσιάζει έναν βιολογικό μηχανισμό για το πώς η ύπαρξη στρες στον πατέρα μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου στη μήτρα κάποιους μήνες μετά. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του πατρικού άγχους μπορούν να μεταφερθούν στους απογόνους μέσω αλλαγών στα εξωκυτταρικά κυστίδια που στη συνέχεια αλληλεπιδρούν με το σπέρμα. Τα εξωκυτταρικά κυστίδια είναι μικρά δεσμευμένα σωματίδια που μεταφέρουν πρωτεΐνες, λιπίδια και νουκλεϊνικά οξέα μεταξύ των κυττάρων. Παράγονται σε μεγάλες ποσότητες στην αναπαραγωγική οδό και παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ωρίμανση των σπερματοζωαρίων.

«Υπάρχουν τόσοι λόγοι για να μειώσουμε το άγχος, ειδικά όταν τα επίπεδα στρες μας είναι αυξημένα και θα παραμείνουν έτσι για τους επόμενους μήνες», επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας Tracy Bale, Καθηγήτρια Φαρμακολογίας και διευθύντρια του Κέντρου για την επιγενετική έρευνα στην παιδική υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Maryland. «Η σωστή διαχείριση του στρες δεν μπορεί μόνο να βελτιώσει την ψυχική υγεία και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των πιθανών διαρκών επιπτώσεων στο αναπαραγωγικό σύστημα, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις μελλοντικές γενιές», συμπληρώνει.

Η μελέτη έδειξε ότι ο εγκέφαλος του μωρού αναπτύσσεται διαφορετικά αν ο πατέρας έχει βιώσει μια χρόνια περίοδο στρες πριν από τη σύλληψη. Το αν μπορεί αυτό το παρατεταμένο υψηλότερο επίπεδο άγχους να αυξήσει τον κίνδυνο για θέματα ψυχικής υγείας στους μελλοντικούς απογόνους είναι κάτι που θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση.
Όπως και ‘να χει, οι υποψήφιοι πατέρες έχουν έναν παραπάνω λόγο για να βγάλουν το άγχος από τη ζωή τους.