Οι γυναίκες που είχαν κάποια καρδιαγγειακή πάθηση πριν από τα 35 τους χρόνια έχουν διπλάσιο κίνδυνο να μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση σύμφωνα με νέα έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν στο Διεθνές Συνέδριο για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο που διοργανώνει η Αμερικανική Εταιρία για το Εγκεφαλικό (American Stroke Association).

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει μια σχέση μεταξύ των γυναικών οι οποίες είχαν μπει νωρίς στην εμμηνόπαυση και τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο μία ομάδα ερευνητών στην Αυστραλία εξέτασε και την πιθανότητα της αντίστροφης σχέσης. Θα μπορούσε κάποιου είδους καρδιαγγειακή πάθηση σε γυναίκες νεαρής ηλικίας να οδηγήσει σε πρόωρη εμμηνόπαυση;

Σε νέα έρευνα που διεξήχθη οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα 177.131 γυναικών τα οποία αντλήθηκαν από εννέα μελέτες. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία στην οποία μπήκαν στην εμμηνόπαυση θεωρώντας ως «πρόωρη εμμηνόπαυση» εκείνες τις περιπτώσεις που η εμμηνόπαυση των γυναικών ξεκίνησε πριν από την ηλικία των 45 ετών.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα καρδιαγγειακά επεισόδια που είχαν οι γυναίκες αυτές όπως το καρδιακό επεισόδιο, η στηθάγχη και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που αντιμετώπισαν κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα πριν από την ηλικία των 35 ετών είχαν διπλάσιο κίνδυνο να μπουν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 45 ετών. Οι γυναίκες οι οποίες είχαν κάποιο καρδιακό πρόβλημα μετά την ηλικία των 40 ετών ήταν πιο πιθανό να βιώσουν μία «φυσιολογική» εμμηνόπαυση περίπου στην ηλικία των 51 ετών.

Τα ευρήματα θα έπρεπε να αφυπνίσουν τους γιατρούς γυναικών με καρδιαγγειακές παθήσεις αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Dongshan Zhu, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία. «Αυτές οι γυναίκες καλό θα είναι να προειδοποιούνται από τους γιατρούς τους για την πιθανότητα να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, κι αυτό γιατί η πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και οστεοπόρωση» δήλωσε ο Dongshan Zhu.

Τα ευρήματα απεικονίζουν την ισχυρή σύνδεση μεταξύ των επιπέδων των γυναικείων ορμονών και της γενικότερης υγείας, ειδικά των καρδιαγγειακών παθήσεων, δήλωσε ο Δρ. Thomas Price, ενδοκρινολόγος και ειδικός γονιμότητας στο Πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας.

«Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων συνδέονται με τον υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων για διάφορους λόγους συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδρασης της ορμόνης στη διατήρηση ευελιξίας των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριακών τοιχωμάτων», είπε ο Δρ. Price προσθέτοντας ότι η εμμηνόπαυση συνήθως ακολουθεί μια σταδιακή μείωση των ορμονών σε ένα διάστημα πολλών ετών.