Η απόλυση από την εργασία ή η ξαφνική μείωση του μισθού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας ή ακόμα και θανάτου, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Circulation.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Tali Elfassy, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που βιώνουν μεγάλες αλλαγές στο εισόδημα τους είναι πιθανότερο να νοσήσουν από καρδιακή πάθηση ή να πεθάνουν πρόωρα.

«Τα άτομα με τη μεγαλύτερη διακύμανση ως προς τις απολαβές τους είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου σε βάθος δεκαετίας, συγκριτικά με άτομα που είχαν σχετικά σταθερό εισόδημα», εξηγεί.

Μάλιστα, τα άτομα που είχαν το πλέον ασταθές εισόδημα την περίοδο 1990-2005 είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο και 78% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία στα επόμενα δέκα χρόνια, συγκριτικά με εκείνους που είχαν σταθερές απολαβές.

Ακόμα, όσοι είχαν υποστεί δύο ή περισσότερες μειώσεις μισθού την ίδια περίοδο είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακό νόσημα και 92% πιο πολλές πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Αναλυτικά, η μελέτη εστίασε σε τέσσερις μεγάλες περιοχές των ΗΠΑ, το Σικάγο, τη Μινεάπολις, το Μπέρμιγχαμ και το Οκλαντ. Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 άτομα, που ήταν 23-35 ετών το 1990.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες είχαν δώσει πληροφορίες για το εισόδημα τους πέντε φορές, μεταξύ 1990-2005, ενώ οι ειδικοί είχαν αξιολογήσει τη διακύμανση του. Στη συνέχεια εστίασαν σε εκείνους με τη μεγαλύτερη εισοδηματική αστάθεια και αξιολόγησαν την κατάσταση της υγείας τους.

Μόνο το 5% του δείγματος δεν είχε καμιά απολύτως αλλαγή κατά την 15ετη περίοδο της μελέτης, ενώ το 90% είχαν τουλάχιστον μια αύξηση μισθού.

Τα άτομα με τη μεγαλύτερη διακύμανση ήταν πιθανότερο να είναι γυναίκες, να έχουν γενικότερα μικρότερο εισόδημα, λιγότερο πιθανό να είναι έγγαμα και να είναι αφρο-αμερικανικής καταγωγής. Επίσης, είχαν λιγότερα χρόνια σχολικής εκπαίδευσης.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η μελέτη εντοπίζει έναν συσχετισμό και σε καμιά περίπτωση δεν τεκμηριώνει ότι το ασταθές εισόδημα προκαλεί προβλήματα υγείας.

Αλλά η Donna Arnett, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και πρύτανης στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κεντάκι υπενθυμίζει ότι το ασταθές εισόδημα επηρεάζει πολλαπλώς την υγεία του ανθρώπου, καθώς όταν κάποιος βιώνει στρες τείνει να έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση και φλεγμονή, λόγω των υψηλότερων επιπέδων της κορτιζόλης στον οργανισμό του. «Επίσης, δυσχεραίνεται η προσπάθεια του σώματος να διαχειριστεί τα επίπεδα της γλυκόζης», σύμφωνα με την Δρ. Arnett.

Και συμπληρώνει ότι προκύπτουν και πρακτικά ζητήματα από τη μείωση του εισοδήματος, όπως το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να μην μπορεί να αγοράσει τα φάρμακά του ή να πληρώσει μια ιατρική επίσκεψη ή ακόμα και να κάνει την σωστή διατροφή. «Είναι τελικά πολυπαραγοντικό το ζήτημα», λέει.