Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει συνολικά τον οργανισμό, από τη λειτουργία των αρτηριών μέχρι τους νεφρούς, και από την όραση μέχρι τις σεξουαλικές επιδόσεις. Ωστόσο, στη μέση ηλικία η υπέρταση φαίνεται να συνδέεται και με παθήσεις σχετικές με τη γνωστική εξασθένιση, ως αποτέλεσμα της διακοπτόμενης ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, αλλά και με τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα εμφράγματα και τη μειωμένη κινητική ικανότητα.

Μια νέα μελέτη, λοιπόν, από ερευνητές των Πανεπιστημίων Northwestern και του Τελ Αβίβ που δημοσιεύθηκε στο Circulation, αποκάλυψε ότι τα άτομα που είχαν σχετικά υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους, βίωναν επίσης εξασθένιση στη γνωστική λειτουργία και στο βάδισμά τους κατά τη μέση ηλικία (περίπου στα 56 έτη).

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές αξιολόγησαν την αρτηριακή πίεση, το βάδισμα και τη γνωστική ικανότητα των 191 συμμετεχόντων οι οποίοι κατά την έναρξη της μελέτης είχαν μέση ηλικία τα 24 έτη, διαπιστώνοντας ότι ο αντίκτυπος των σωρευτικών επιπέδων υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν ανεξάρτητος από άλλους αγγειακούς παράγοντες κινδύνου κατά την περίοδο της 30ετούς παρακολούθησης.

«Βρήκαμε ότι οι επιβλαβείς επιπτώσεις της αυξημένης αρτηριακής πίεσης στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου κάνουν την εμφάνισή τους ήδη από την αρχή της ενήλικης ζωής. Αυτό υποδεικνύει την ανάγκη για προληπτικά μέτρα έναντι της υπέρτασης ακόμα και σε αυτή τη νεαρή ηλικία. Γνωρίζουμε ήδη ότι η μειωμένη ικανότητα βαδίσματος και η γνωστική λειτουργία στους γηραιότερους ενήλικες σχετίζεται και προβλέπει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα υγείας όπως η γνωστική εξασθένιση, η άνοια, οι πτώσεις και ο θάνατος. Η δική μας μελέτη δείχνει ότι η στιγμή για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την ελαχιστοποίηση των μελλοντικών αλλαγών στο βάδισμα και τη γνωστική ικανότητα έρχεται πολύ νωρίτερα -για την ακρίβεια, δεκαετίες νωρίτερα- από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα», εξηγεί ο Δρ. Jeffrey Hausdorff που ηγήθηκε της μελέτης.

Επιπλέον, η μελέτη υποδεικνύει ότι η μείωση της κινητικής ικανότητας μπορεί να αποτελεί ακόμα πιο πρώιμο σημάδι υπερτασικής εγκεφαλικής βλάβης από ό,τι οι γνωστικές ελλείψεις.

«Η συνολικά υψηλότερη αρτηριακή πίεση σχετίστηκε με χαμηλότερη ταχύτητα βαδίσματος, μικρότερο μήκος βημάτων και υψηλότερη μεταβλητότητα βηματισμού. Σχετίστηκε, επίσης, με χαμηλότερη γνωστική απόδοση στην εκτελεστική λειτουργία, τη μνήμη και τον σφαιρικό τομέα», σημειώνει ο Δρ. Hausdorff και καταλήγει:

«Το συμπέρασμά μας είναι ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει σοβαρές συνέπειες και στους νεαρούς ενήλικες, ακόμα και σε επίπεδα κάτω του ορίου της υπέρτασης, γι’αυτό και είναι σημαντικό να αξιολογούμε και να τροποποιούμε τη μελλοντική γνωστική λειτουργία και κινητική ικανότητα».