Μέχρι σήμερα, οι έρευνες είχαν αναδείξει την αντικαρκινική δράση δύο ευρέως διαδεδομένων φαρμάκων, των στατινών για τη μείωση της χοληστερόλης και της μετφορμίνης για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Ωστόσο, αυτό που δεν είχε διαπιστωθεί ήταν ποιο από τα δύο φάρμακα μπορεί να συμβάλει δραστικότερα στην προστασία της ομάδας υψηλού κινδύνου ασθενών με καρκίνο του προστάτη.

Την απάντηση δίνει νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο Cancer Medicine, τα ευρήματα της οποίας δείχνουν πως οι στατίνες μεμονωμένα ή συνδυαστικά με μετφορμίνη μειώνουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου από καρκίνο του προστάτη.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Δρ.Grace Lu-Yao, Διδάκτωρ και αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο Sidney Kimmel – Jefferson, αφού μελέτησαν τα στοιχεία 12.700 ασθενών με καρκίνο για το διάστημα 2007 – 2011 από την βάση δεδομένων SEER-18 (Surveillance, Epidemiology and End Results) προερχόμενα από αρχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι άνδρες που λάμβαναν μετφορμίνη και στατίνες κέρδισαν 3.9 χρόνια ζωής, 3,6 όσοι λάμβαναν αποκλειστικά στατίνες και 3,1 χρόνια για όσους λάμβαναν αποκλειστικά μετφορμίνη όπως και για όσους δεν λάμβαναν κανένα από τα δύο φάρμακα. Επιπλέον, σημειώθηκε 36% μείωση των πιθανοτήτων πρόωρου θανάτου από για όσους λάμβαναν συνδυαστικά τα δύο φάρμακα.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι, όπως φάνηκε, στους άνδρες που λάμβαναν ατορβαστατίνη, πραβαστατίνη ή ροσουβαστατίνη – αλλά όχι λοβαστατίνη – μειώθηκε η θνησιμότητα σε αντίθεση με όσους δεν λάμβαναν τα φάρμακα. Οι τρεις αυτές στατίνες αποδείχτηκαν πιο αποτελεσματικές στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας, καθώς και την αύξηση της λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης υψηλής πυκνότητας σε ασθενείς με υπερχοληστερολαιμία.

Από τις παραπάνω στατίνες, οι ασθενείς που λάμβαναν ατορβαστατίνη είχαν μεγαλύτερο μέσο χρόνο μέχρι να επιδεινωθούν τα συμπτώματά τους ενόσω βρίσκονταν σε θεραπεία στέρησης ανδρογόνων, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν λάβει θεραπεία με στατίνες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, τα ευρήματα έδειξαν πως η λήψη στατινών μετά τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, μειώνει έως και 54% τη θνησιμότητα σε καρκινοπαθείς με υψηλές τιμές  στην αξιολόγηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA).