Οι στατίνες – η συχνότερα συνταγογραφούμενη κατηγορία φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης διεθνώς – μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου, όπως το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμη και σε ανθρώπους άνω των 75 ετών, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας Άντονι Κιτς του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο The Lancet, αξιολόγησαν τα ευρήματα 28 τυχαιοποιημένων και ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο (placebo) κλινικών δοκιμών, οι οποίες συνολικά αφορούσαν 186.854 ασθενείς με μέση ηλικία 63 ετών, από τους οποίους οι 14.483 ήσαν άνω των 75 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι, ασχέτως ηλικίας, οι στατίνες – που μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL)- μειώνουν ταυτόχρονα και τον κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού συμβάντος. Η μείωση του κινδύνου είναι ελαφρώς μικρότερη όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία κάποιου και κυμαίνεται από περίπου 30% για τα άτομα κάτω των 55 ετών μέχρι περίπου 20% για τους άνω των 75 ετών.

Έως τώρα υπήρχαν σαφέστερα στοιχεία για τα οφέλη των στατινών στους νεότερους από ό,τι στους ηλικιωμένους. Η νέα μελέτη (μετα-ανάλυση) επίσης δεν βρήκε παρενέργειες από τη θεραπεία με στατίνες, που να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας ή καρκίνου σε οποιαδήποτε ηλικία.

«Ο κίνδυνος εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνεται αισθητά με την ηλικία, παρόλα αυτά οι στατίνες δεν χρησιμοποιούνται όσο ευρέως θα έπρεπε στους ηλικιωμένους», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Κόλιν Μπέιτζεντ.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, σύμφωνα με τις μελέτες, οι στατίνες δεν είναι αποτελεσματικές σε όσους έχουν καρδιακή ανεπάρκεια ή κάνουν αιμοκάθαρση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ