Τους κινδύνους που ενέχει η θλίψη εξαιτίας μιας απώλειας, για την καρδιά των πενθούντων, όπως ένα έμφραγμα ή το «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς», φαίνεται πως μπορεί να αποσοβήσει η λήψη απλών και συνηθισμένων φαρμάκων σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Heart Journal.

Η μελέτη που εκπονήθηκε από ομάδα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ και χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Έρευνας για την Καρδιά της Αυστραλίας, αποτελεί την πρώτη κλινική δοκιμή που ανέδειξε τη δυνατότητα μείωσης των κινδύνων για την καρδιά σε ανθρώπους που πενθούν, χωρίς να επηρεαστεί η διαδικασία του πένθους (κάτι που μπορεί να συμβεί αν οι πενθούντες λόγου χάρη λαμβάνουν αγωγή που προκαλεί καταστολή).

Η ερευνητική ομάδα εστίασε στο γεγονός πως, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι προσαρμόζονται σταδιακά στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και πρόωρου θανάτου στους πενθούντες, ιδιαίτερα σε όσους έχασαν τον/την σύζυγο ή το παιδί τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Geoffrey Tofler, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες, με τις πιθανότητες κάποιου επεισοδίου να κορυφώνονται κατά τις πρώτες ημέρες του πένθους μέχρι και τον ένα μήνα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές συγκέντρωσαν και μελέτησαν 85 ανθρώπους οι οποίοι είχαν βιώσει την απώλεια συζύγου ή παιδιού σε διάστημα δύο εβδομάδων πριν το πείραμα. Σαράντα δύο εξ αυτών λάμβαναν σε καθημερινή βάση μικρές δόσεις β-αναστολέων και ασπιρίνης επί έξι εβδομάδες, ενώ στους σαράντα τρεις χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο (placebo). Καθ΄όλη τη διάρκεια της έρευνας, καταγράφονταν οι παλμοί και η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων, ενώ σημειώνονταν οι μεταβολές στην πήξη του αίματος με τακτικές αιματολογικές εξετάσεις.

Τα ευρήματα έδειξαν πως η φαρμακευτική αγωγή μείωσε την αρτηριακή πίεση καθώς επίσης και την ταχύτητα πήξης του αίματος.

Παράλληλα, παρατηρώντας τη συμπεριφορά των πενθούντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αγωγή δεν επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία των συμμετεχόντων, αλλά αντιθέτως άμβλυνε τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.

Τα οφέλη της φαρμακευτικής αγωγής διατηρήθηκαν ακόμη και μετά τη διακοπή της.

Η Δρ. Holly Prigerson, μέλος της ερευνητικής ομάδας, επεσήμανε πως τα ευρήματα αναδεικνύουν τη δυνατότητα βελτίωσης της σωματικής και ψυχικής υγείας των ατόμων σε κίνδυνο, χάρη σε φθηνά, διαθέσιμα στο κοινό φάρμακα».

Ωστόσο, τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα καρδιοπάθειας πρέπει να συζητούν την κατάσταση της υγείας τους με τον ιατρό τους πριν ακολουθήσουν τη φαρμακευτική αγωγή, καθώς η λανθασμένη λήψη της μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία τους.