Ο διαλογισμός με έμφαση στην απουσία επικριτικής διάθεσης και κριτικής των συναισθημάτων μπορεί να βοηθήσει τους τελειομανείς να απαλλαγούν από το στρες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychophysiology.

Είναι γνωστό ότι ο διαλογισμός έχει επιδράσεις στον έλεγχο των συναισθημάτων, ωστόσο αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με την τεχνική διαλογισμού. Προηγούμενες μελέτες συνηγορούν στην υπόθεση ότι ο διαλογισμός βοηθά τον έλεγχο των συναισθημάτων επειδή καταστέλλει τη λειτουργία της αμυγδαλής. Πρόκειται για την περιοχή του εγκεφάλου ο ρόλος της οποίας είναι η επεξεργασία αρνητικών συναισθημάτων (φόβος, θυμός).

Οι ερευνητές, με τη μέθοδο της μέτρησης της διακύμανσης της καρδιακής συχνότητας, υπολόγισαν την αποβολή του άγχους κατά τη διάρκεια συνεδριών με διαλογισμό σε 120 πανεπιστημιακούς φοιτητές, οι οποίοι είχαν προηγουμένως σημειώσει υψηλή βαθμολογία σε μια κλίμακα υπολογισμού του βαθμού τελειομανίας – την ανάγκη να είναι κανείς ή να φαίνεται τέλειος.

Οι συνεδρίες διαλογισμού που εστίαζαν στην αποβολή του στοιχείου της κριτικής στάσης απέναντι στα συναισθήματά  – ή αλλιώς εστίαζαν στην ευαισθητοποίηση και την αποδοχή – οδήγησαν σε ταχύτερη αποβολή του άγχους σε σχέση με τις συνεδρίες απλού διαλογισμού.

Σύμφωνα με την συγγραφέα της έρευνας, Hannah Koerten, MA, του Πανεπιστημίου Bowling Green State, τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σημασία της εμπειρίας των τελειομανών όταν διαλογίζονται έχοντας αποβάλει κάθε διάθεση κριτικής απέναντι σε όλα όσα αισθάνονται.