Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Clinical Infectious Disease αποκαλύπτει πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός σε παιδιά μειώνει κατά 54% το ενδεχόμενο νοσηλείας σε αντίθεση με τα ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα παιδιά.

Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες έρευνες που έχουν ασχοληθεί επισταμένως με την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στα παιδιά σε σχέση με τη νοσοκομειακή περίθαλψη για συμπτώματα σχετικά με τη γρίπη.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας ο εμβολιασμός των παιδιών με το αντιγριπικό δεν είναι υποχρεωτικός. Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι υποχρεωτικό για ορισμένες ομάδες πληθυσμού που αν νοσήσουν κινδυνεύουν από επιπλοκές τις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Hannah Segaloff, επικεφαλής της έρευνας, τα ευρήματα απέδειξαν επιπλέον ότι ο πλήρης εμβολιασμός ήταν αποτελεσματικός σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους με διαφορετικούς ιούς σε έξαρση, τονίζοντας την ανάγκη για εμβολιασμό κατά της γρίπης κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από τον τύπο ιού που κυκλοφορεί.

Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα έδειξε πως η χορήγηση δύο δόσεων εμβολίου σε παιδιά ηλικίας έως 8 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί ποτέ ή είχαν λάβει μόνο μία δόση προηγουμένως, είναι αποτελεσματικότερη από τη χορήγηση μίας μόνο δόσης.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το Ίδρυμα Clalit στο Ισραήλ, και περιελάμβαναν στοιχεία από 3.746 νοσηλείες παιδιών ηλικίας από 6 μηνών έως 8 ετών σε έξι διαφορετικά νοσοκομεία του Ισραήλ. Τα παιδιά είχαν εξεταστεί για τον ιό της γρίπης κατά τις χειμερινές περιόδους 2015-16, 2016-17 και 2017-18.

Όπως επισημαίνει ο Mark Katz, ανώτερος ερευνητής στο επιστημονικό Ίδρυμα Clalit και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ben Gurion (BGU), τα παιδιά που πάσχουν από ασθένειες όπως το άσθμα και καρδιοπάθειες έχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης των επιπλοκών σε μια ενδεχόμενη προσβολή από τον ιό της γρίπης. Είναι σημαντικό για αυτές τις ομάδες να αποφευχθούν ενδεχόμενες λοιμώξεις από τον ιό.

Ο Ran Balicer, διευθυντής του Ιδρύματος Clalit και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του BGU, σημειώνει πως η πρόσφατη μελέτη λειτουργεί συμπληρωματικά σε μία προηγούμενη του Ιδρύματος, σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει στο 40% τον κίνδυνο νοσηλείας σε εγκύους. «Ο εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης τόσο της γρίπης όσο και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Ελπίζουμε η νέα έρευνα να διαφωτίσει τους γονείς σχετικά με τη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού στα παιδιά».