Είναι γνωστό πως υπάρχουν γενετικές συνιστώσες στον καρκίνο που ενίοτε τον καθιστούν κληρονομικό. Μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια επιστημονική συνάντηση του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) στο Χιούστον παρουσιάζει μία συσχέτιση μεταξύ του οικογενειακού ιστορικού καρκίνου και της διάγνωσης παιδικού άσθματος.

«Χρησιμοποιήσαμε στοιχεία για να παρακολουθήσουμε πληροφορίες για τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με άσθμα. Από τα περισσότερα από 57.000 παιδιά για τα οποία συλλέχθηκαν πληροφορίες, τουλάχιστον το 20% από αυτά είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και τους διαγνώσθηκε άσθμα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Sairaman Nagarajan.

Τα αγόρια στην έρευνα αποτελούσαν το 51% του συνόλου των παιδιών, ενώ τα κορίτσια το 49%. Ηλικιακά, τα παιδιά με άσθμα ήταν μεγαλύτερης ηλικίας (10 ετών, έναντι 8 ετών) από εκείνα που δεν έπασχαν από άσθμα.

«Εάν ένας γονέας γνωρίζει ότι υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, πρέπει να ενημερώσει τον παιδίατρο και τον αλλεργιολόγο του, ως μία επιπλέον πληροφορία στην προσπάθεια για εντοπισμό του άσθματος», εξηγεί ο εκ των συγγραφέων της μελέτης, Rauno Joks.