Όποιος έχει βάλει για ύπνο ένα βρέφος ή έχει κοιμηθεί ο ίδιος σε μία αιώρα μπορεί να καταλάβει πόσο η ρυθμική κίνηση νανουρίσματος βοηθά στην γρηγορότερη έλευση του ύπνου.

Τώρα δύο νέες μελέτες οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο Current Biology πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα προσθέτοντας στοιχεία για τα πλεονεκτήματα της κίνησης του νανουρίσματος. Η πρώτη μελέτη έγινε σε νεαρούς ενήλικες ενώ η δεύτερη σε πειραματόζωα και συγκεκριμένα ποντίκια. Η μελέτη στους ανθρώπους έδειξε πως η ρυθμική κίνηση νανουρίσματος δεν οδηγεί μόνο σε  καλύτερο ύπνο, αλλά ενισχύει και τη μνήμη.

Αμφότερες οι μελέτες «εισάγουν νέα δεδομένα στον τομέα των νευροφυσιολογικών μηχανισμών υπογραμμίζοντας τις επιδράσεις του ήπιου ρυθμικού νανουρίσματος στον ύπνο», έγραψε ο Laurence Bayer, επικεφαλής της πρώτης έρευνας. Τα ευρήματα μπορεί να είναι σχετικά με την ανάπτυξη νέων μεθόδων θεραπείας ανθρώπων που υποφέρουν από αϋπνία και διαταραχές διάθεσης, όπως οι γηραιότεροι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κακής ποιότητας ύπνο και απώλεια μνήμης.

«Το να έχετε έναν καλό ύπνο σημαίνει το να κοιμηθείτε γρήγορα και να μην ξυπνήσετε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας», υποστηρίζει ο Laurence Bayer, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία. «Οι εθελοντές μας, ακόμα και αν δεν είχαν κάποιο πρόβλημα με τον ύπνο, κοιμήθηκαν πιο γρήγορα όταν νανουρίστηκαν με ρυθμική κίνηση και είχαν μεγαλύτερες περιόδους με πιο βαθύ ύπνο ο οποίος συνδέεται με λιγότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δείχνουμε λοιπόν ότι το ρυθμικό νανούρισμα είναι ευεργετικό για τον ύπνο».

Ο Bayer και οι συνεργάτες του είχαν προηγουμένως δείξει πως το νανούρισμα μέσω της ήπιας ρυθμικής κίνησης κατά τη διάρκεια ενός 45λεπτου ύπνου βοήθησε τους ανθρώπους να κοιμηθούν ταχύτερα και είχαν ποιοτικότερο ύπνο. Στη νέα μελέτη, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Laurence Bayer και η Sophie Schwartz, οι μελετητές θέλησαν να εξερευνήσουν τις επιδράσεις του νανουρίσματος με ήπια ρυθμική κίνηση και τη σύνδεσή του με τα εγκεφαλικά κύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η διαδικασία του πειράματος

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σε συνθήκες εργαστηρίου 18 υγιείς ενήλικες την ώρα του ύπνου τους. Η πρώτη ήταν νύχτα προσαρμογής για να συνηθίσουν να κοιμούνται στο εργαστήριο. Ακολούθως έμειναν για δύο επιπλέον βράδια, το πρώτο κοιμήθηκαν σε ένα κρεβάτι το οποίο τους νανούριζε με απαλή κίνηση και το δεύτερο βράδυ κοιμήθηκαν σε ένα κρεβάτι το οποίο ήταν ακίνητο. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν νωρίτερα όταν το κρεβάτι ήταν σε κίνηση, ενώ κοιμήθηκαν πιο βαθιά και ξύπνησαν λιγότερο συγκριτικά με το βράδυ όπου το κρεβάτι ήταν ακίνητο.

Ακολούθως οι ερευνητές θέλησαν να ερευνήσουν πώς ο καλύτερος ύπνος επηρεάζει τη μνήμη. Για να αξιολογηθεί η ικανότητα της μνήμης, οι συμμετέχοντες μελέτησαν ζευγάρια λέξεων. Οι ερευνητές τότε μέτρησαν την ικανότητα ανάκλησης στη μνήμη εκείνων των ζευγαριών σε μία απογευματινή συνεδρία συγκρινόμενη με το επόμενο πρωί όταν οι εθελοντές ξύπνησαν. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι όσοι κοιμήθηκαν σε «κινούμενο» κρεβάτι συγκέντρωσαν υψηλότερη βαθμολογία στο πρωινό τεστ.

Το νανούρισμα μέσω της απαλής ρυθμικής κίνησης βοήθησε επίσης στον συγχρονισμό της δραστηριότητας των νευρώνων του εγκεφάλου οι οποίοι παίζουν κομβικό ρόλο τόσο στον ύπνο όσο και στη βελτίωση της μνήμης.

Το «νανούρισμα» στα πειραματόζωα

Η δεύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια από τον Έλληνα ερευνητή Κωνσταντίνο Κομπότη και τους συνεργάτες του είναι η πρώτη που ερεύνησε το αν το νανούρισμα μέσω της απαλής ρυθμικής κίνησης βελτιώνει τον ύπνο και σε άλλα είδη. Και όντως το έκανε. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λωζάνης με επικεφαλής τον Paul Franken, κουνούσαν ρυθμικά τα ποντίκια όσο αυτά κοιμόντουσαν χρησιμοποιώντας ειδικούς μηχανισμούς. Ο ρυθμός για το νανούρισμα στα ποντίκια ήταν τέσσερις φορές γρηγορότερος ενώ οι ερευνητές εντόπισαν πως το νανούρισμα μέσω της ρυθμικής κίνησης βοηθούσε τα πειραματόζωα να κοιμηθούν νωρίτερα ενώ αύξησε και τη διάρκεια του ύπνου όπως ακριβώς έκανε και στους ανθρώπους. Ωστόσο στα ποντίκια δεν παρατηρήθηκαν στοιχεία βαθύτερου ύπνου.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό σε μελλοντικές έρευνες να διερευνηθεί η επίδραση του νανουρίσματος μέσω της ρυθμικής κίνησης στην δραστηριότητα του εγκεφάλου.