Ο χρόνος είναι ουσιαστικός όταν κάποιος παθαίνει έμφραγμα. Και όμως φαίνεται ότι οι περισσότεροι αγνοούν τα συμπτώματα του εμφράγματος γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Σύμφωνα με αμερικάνικη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, περισσότεροι από το 20% των ερωτηθέντων δεν μπόρεσαν να κατονομάσουν τα τρία πιο συνηθισμένα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής, καθιστώντας πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να αντιδράσουν άμεσα σε περίπτωση καρδιακού επεισοδίου.

Όπως υπογράμμισε ο Δρ. Khurram Nasir, ειδικός προληπτικής καρδιολογίας στο Καρδιολογικό και Αγγειολογικό Κέντρο Μεθοδιστών DeBakey στο Huston, «όσο μεγαλύτερη είναι η άγνοια για τα προειδοποιητικά σημάδια, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα κάποιος να καλέσει το ΕΚΑΒ, αντιλαμβανόμενος την επικείμενη καρδιακή προσβολή».

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να κατονομάσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιακή προσβολή, τα οποία είναι:

-Οξύς πόνος στο στήθος ή δυσφορία
-Δυσκολία στην αναπνοή
-Πόνος ή αδυναμία στα χέρια ή τους ώμους
-Αίσθημα γενικότερης αδυναμίας, ζάλη ή λιποθυμία
-Πόνος στον αυχένα, τη γνάθο ή στην πλάτη

Σύμφωνα με τους ερευνητές:
-μόνο οι μισοί από τους ενήλικες που ερωτήθηκαν γνώριζαν και τα πέντε συμπτώματα
-περίπου το 6% δεν γνώριζαν ούτε ένα σύμπτωμα του εμφράγματος
-το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων δεν μπόρεσε να κατονομάσει τα τρία πιο συνηθισμένα συμπτώματα: τον πόνο στο στήθος, τη δύσπνοια και και τον πόνο στα χέρια ή στους ώμους.

«Μεγαλύτερη απουσία ενημέρωσης γύρω από την καρδιακή προσβολή και τα συμπτώματά της παρατηρήθηκε στους άνδρες, σε μειονοτικές και εθνοτικές ομάδες, σε άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση καθώς και στους ανασφάλιστους», δήλωσε ο Nasir.

Για τους ειδικούς που συμμετείχαν στην έρευνα, ευθύνονται εν πολλοίς οι ίδιοι οι γιατροί και οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, καθώς δεν μιλούν για τα συμπτώματα αυτά σε απλή, καθημερινή γλώσσα.

Αυτό που οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια μπορούν να εμφανιστούν εβδομάδες πριν την καρδιακή προσβολή και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν να είναι αργά.

Παρά τη γενικότερη έλλειψη ευαισθητοποίησης, ο Δρ. Νάσιρ υποστηρίζει πως τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας, καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για μια εκστρατεία δημόσιας υγείας που να επιτρέπει την εμπέδωση των συμπτωμάτων καρδιακής προσβολής από όλο τον κόσμο.

Τέλος, σχετικά με την έρευνα δήλωσε πως οι γυναίκες ήταν καλύτερα ενημερωμένες σχετικά με το έμφραγμα και τα συμπτώματά του.