Τη σχέση της κατανάλωσης σακχάρων με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) εξέτασαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, διασταυρώνοντας στοιχεία από δεκάδες έρευνες. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, ενώ επεξεργασμένες τροφές με ζάχαρη όπως τα αναψυκτικά συνδέονται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, άλλα τρόφιμα που περιέχουν σάκχαρα λειτουργούν διαφορετικά, ακόμη και σαν ασπίδα προστασίας σε περιπτώσεις υπέρτασης.
Συγκεκριμένα, σε πληθυσμιακό δείγμα 900.000 ατόμων, η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέθηκε με αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά 10%, σε αντίθεση με την προστατευτική δράση έναντι της υπέρτασης που επέδειξαν τα σάκχαρα από φρούτα, μικρές ποσότητες 100% φυσικού χυμού φρούτων, γαλακτοκομικά και δημητριακά ολικής αλέσεως με περιορισμένο αριθμό πρόσθετων σακχάρων.
Η πηγή των σακχάρων έχει σημασία
Σύμφωνα με τον John Sievenpiper, αναπληρωτή καθηγητής στο Τμήμα Διατροφικής Επιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τορόντο και κύριος ερευνητής στη μελέτη, είναι σημαντικό να κάνουμε έναν διαχωρισμό στα σάκχαρα που καταναλώνουμε και όχι να κατατάσσονται όλα στην κατηγορία των επιβλαβών για τον οργανισμό.
«Όλο και περισσότεροι ασθενείς στην κλινική ρωτούν αν πρέπει να κόψουν τη ζάχαρη απ’ τη διατροφή τους, ενώ κάποιοι αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να σταματήσουν να τρώνε ακόμη και τα φρούτα», λέει ο Sievenpiper, ιατρός και επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Αγίου Μιχαήλ. «Εστιάζοντας σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, μπορούμε να οδηγηθούμε συνολικότερα σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, ειδικότερα σε δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, με σκοπό την καταπολέμηση της υπέρτασης» εξηγεί.
Σάκχαρα εναντίον υπέρτασης
Η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) πλούσια σε ολόκληρα φρούτα, φυσικούς χυμούς φρούτων, λαχανικά, γιαούρτι με πρόσθετα σάκχαρα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ξηρούς καρπούς, με μικρότερες όμως ποσότητες κρέατος, γλυκών και αναψυκτικών, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση.
Η ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Sievenpiper, διαπίστωσε πως τα ποτά με πρόσθετη ζάχαρη αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας, κάτι που δεν συνέβη με τα φρούτα. Επιπλέον, τα αρχικά αποτελέσματα από μελέτες σχετικές με τους κινδύνους καρδιομεταβολικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων, φαίνονται να συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με τα τρέχοντα ευρήματα για τα σάκχαρα και την υπέρταση.
«Τα τρόφιμα είναι δεν είναι απλώς τα θρεπτικά συστατικά τους», λέει ο Sievenpiper. «Είναι ένα πολύπλοκο σύνολο και δεν μπορούμε να προβλέψουμε την επίδραση μιας τροφής στον οργανισμό από ένα και μόνο θρεπτικό συστατικό της».