Στοματικό διάλυμα φτιαγμένο από ένα υλικό που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να κάνουν αδιάβροχες τις κυψέλες τους θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης καθώς και των ασθενειών των ούλων, υποστηρίζει μία νέα επαναστατική μελέτη.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το συστατικό-κλειδί δεν είναι άλλο από την πρόπολη, ένα κηρώδες υλικό που παράγουν οι μέλισσες για να προφυλάξουν τις κυψέλες τους από τη βροχή και τους διάφορους εισβολείς και το οποίο χρησιμοποιείται στην ιατρική για τις φυσικές αντισηπτικές του ιδιότητες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Plymouth, λοιπόν, υποστηρίζουν τώρα ότι η πρόπολη μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ενισχύοντας τη δραστηριότητα και τον όγκο των βακτηρίων που βρίσκονται φυσικά στο στόμα, τα οποία μετατρέπουν τα νιτρικά άλατα των τροφίμων σε νιτρώδη. Πρόκειται για ενώσεις που προκαλούν διάταση των αιμοφόρων αγγείων, μετριάζοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.

Στην κλινική δοκιμή που έπεται, οι επιστήμονες θα εξετάσουν το στοματικό διάλυμα σε 50 εθελοντές, οι οποίοι θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν είτε το διάλυμα πρόπολης είτε ένα συμβατικό στοματικό διάλυμα δύο φορές την ημέρα για μία εβδομάδα.

«Θα αναλύσουμε τα στοματικά βακτήρια των συμμετεχόντων τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της μελέτης, ελπίζοντας ότι η πρόπολη θα αυξήσει τον αριθμό και τη δραστηριότητα των βακτηρίων που παράγουν νιτρώδη άλατα στο στόμα, προκαλώντας μείωση της αρτηριακής πίεσης», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Raul Bescos.

Γεγονός είναι ότι ολοένα και περισσότερες είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι με κακή στοματική υγεία, όπως εκείνοι που πάσχουν από ασθένειες των ούλων ή χάνουν τα δόντια τους, έχουν υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών προβλημάτων σε σχέση με όσους έχουν καλή στοματική υγεία.

Αυτή η νέα εργασία προσπαθεί να δείξει ότι η τροποποίηση της βακτηριακής χλωρίδας του στόματος μπορεί να έχει επωφελείς επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση του ατόμου, με τη χρήση της πρόπολης για την επίτευξή της να θεωρείται εμπνευσμένη και μοναδική.

Αν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής αποδειχθούν θετικά, οι επιστήμονες ευελπιστούν να δημιουργήσουν μια νέα, εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.