Μπορεί τρόφιμα όπως οι κοτομπουκιές, τα ντόνατς και οι μπάρες ενέργειας να είναι νόστιμα και εύκολα, μια εκτενής νέα μελέτη όμως προειδοποιεί ότι όσα περισσότερα από αυτά και άλλα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνουμε, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος που διατρέχουμε για διαβήτη τύπου 2.
Κάθε 10% αύξηση στην ποσότητα των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μεταφράζεται σε 15% αύξηση στον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, υποστηρίζει η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής διατροφικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, Bernard Srour, σημείωσε ότι η ομάδα του είχε ήδη αποδείξει την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, κατάθλιψης και πρόωρου θανάτου.
Τι ακριβώς είναι τα υπερ-πεξεργασμένα τρόφιμα;
Ο Δρ. Srour περιέγραψε αυτού του είδους τα τρόφιμα ως προσυσκευασμένα προϊόντα που υπόκεινται σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικής διαχείρισης. Περιέχουν συντηρητικά, τεχνητές γεύσεις, πρόσθετα τροφίμων, σάκχαρα, μη σακχαρούχες γλυκαντικές και χρωστικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται σε noodles, αναψυκτικά, γλυκά, δημητριακά, σάλτσες, κατεψυγμένες πίτσες και άλλα έτοιμα γεύματα.
Τέτοια «εύκολα» τρόφιμα είναι δημοφιλή σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη της δυτικής κοινωνίας, αντιπροσωπεύοντας το 25-60% της σύγχρονης διατροφής, την ίδια στιγμή που ο διαβήτης εξελίσσεται σε μείζονα ανησυχία για τη δημόσια υγεία.
Οι συγγραφείς εξηγούν την αύξηση αυτή, αναφερόμενοι στη χαμηλή διατροφική αξία τέτοιων τροφίμων, λόγω των υψηλών επιπέδων λίπους, αλατιού και ζάχαρης που περιέχουν. Επιπλέον, λόγω των προβληματικών χημικών ενώσεων που περιέχουν και διαταράσσουν ή υποβαθμίζουν την πεπτική (μεταβολική) διαδικασία, αλλά και των υλικών συσκευασίας που έχουν επίσης μερίδιο ευθύνης,.
Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ανέλυσαν τον τρόπο διατροφής σχεδόν 105.000 Γάλλων ενηλίκων μέσης ηλικίας 43 ετών σε διάστημα έξι ετών. Παρακολουθώντας τα διαιτολόγιά τους μέσω ετήσιων ερωτηματολογίων, η ομάδα απέδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη.
Ακόμη, οι ερευνητές εντόπισαν ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων ήταν γενικά υψηλότερη στις ομάδες καπνιστών, παχύσαρκων, λιγότερο δραστήριων συμμετεχόντων και σε εκείνους που κατανάλωναν περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και λιγότερα προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά.
Στην ουσία, αυτό σημαίνει ότι οι κακές συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να ενισχύσουν τον κίνδυνο διαβήτη. Έτσι, παρόλο που ο Δρ. Srour ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα να αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, σημείωσε παράλληλα ότι «σε αυτή τη μεμονωμένη μελέτη δεν βρέθηκε άμεση αιτιώδης σύνδεση, γι’αυτό και σκοπεύουμε να κάνουμε περισσότερες έρευνες για να τη διερευνήσουμε».