Το υπερ-επεξεργασμένο φαγητό, το οποία μάλιστα αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ήμισυ των προσλαμβανόμενων θερμίδων του μέσου Αμερικανού, ενώ τείνει να καταλάβει πολύ μεγάλο μέρος των θερμίδων που καταναλώνει ημερησίως ο μέσος Έλληνας, σχετίζεται με χαμηλότερους δείκτες καρδιαγγειακής υγείας σύμφωνα με τα συμπεράσματα προκαταρκτικής έρευνας που θα παρουσιαστούν στο φετινό ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας

Οι ερευνητές του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Λοιμώξεων (CDC) διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση της τάξεως του 5% των προσλαμβανόμενων θερμίδων από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ενός ατόμου, υπάρχει μια αντίστοιχη μείωση στη συνολική καρδιαγγειακή του υγεία. Οι ενήλικες που κατανάλωναν σχεδόν το 70% των θερμίδων τους από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να έχουν «ιδανική» καρδιαγγειακή υγεία όπως ορίζεται από τον κανόνα των επτά σημείων Life’s Simple 7® της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας συγκριτικά με όσους προσλάμβαναν το 40% ή λιγότερο των ημερήσιων θερμίδων τους από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Το εργαλείο Life’s Simple 7®  αντιπροσωπεύει τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να βελτιώσουν οι άνθρωποι μέσω αλλαγών του τρόπου ζωής και αφορούν τη διακοπή καπνίσματος, την σωματική άσκηση, τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τη διαχείριση του βάρους, σε συνδυασμό με την μέτρηση χοληστερόλης, της πίεσης του αίματος και τα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

Στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ανήκουν εκείνα που συνιστώνται κατά το μεγαλύτερο μέρος ή ολοκληρωτικά από ουσίες που εξάγονται από τα τρόφιμα όπως λίπη, ίνες, υδρογονωμένα έλαια, πρόσθετα σάκχαρα, ραφιναρισμένους υδατάνθρακες και περιέχουν πρόσθετα όπως τεχνητά αρώματα, γεύσεις και γαλακτωματοποιητές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα αναψυκτικά, τα συσκευασμένα αλμυρά σνακ, τα μπισκότα, κέικ και επεξεργασμένα κρέατα, κοτομπουκιές, στιγμιαίες σούπες σε σκόνη ή συσκευασμένες και πολλά τρόφιμα που ανήκουν στην κατηγορία του έτοιμου ή συσκευασμένου φαγητού (convenience foods).

Συνολικά οι ερευνητές παρακολούθησαν στοιχεία από 13,446 ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω που κατέγραψαν τις διατροφικές τους συνήθειες και απάντησαν σε ερωτήσεις για την καρδιαγγειακή τους υγεία.

«Τα υπερ- επεξεργασμένα τρόφιμα  είναι πηγή αλατιού, πρόσθετων σακχάρων, κορεσμένου λίπους και άλλων συστατικών που συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου» σχολιάζει ο Δρ. Zefeng Zhang επιδημιολόγος του CDC, «ενώ η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συχνά υποκαθιστά υγιεινά και θρετικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχη πρωτεΐνη που σχετίζονται με την καλή καρδιαγγειακή υγεία».