Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Bath δημιούργησε μόρια από τη χημική ουσία ενός τροπικού λουλουδιού, τα οποία ευελπιστούν ότι θα μπορούσαν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του θανατηφόρου καρκίνου του παγκρέατος.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ChemMedChem, δημιούργησαν τρία νέα μόρια παρόμοια με την ουσία Grandifloracin, ένα χημικό που βρίσκεται στο τροπικό φυτό Uvaria grandiflora, το οποίο φύεται στη Μαλαισία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες.

Στη μελέτη τους, λοιπόν, δείχνουν ότι και τα τρία αυτά μόρια εξουδετέρωσαν τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος στο τριβλίο καλλιέργειας, με τα δύο από αυτά να σκοτώνουν τα κύτταρα πιο αποτελεσματικά από το αρχικό μόριο της Grandifloracin.

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του παγκρέατος είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί καθώς οι όγκοι παρουσιάζουν αντίσταση σε πολλά αντικαρκινικά φάρμακα, γεγονός που καθιστά αυτά τα μόρια ένα πολύ αξιόλογο εργαλείο στη μάχη κατά του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

«Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ιδιαίτερα επιθετικός και ραγδαία αναπτυσσόμενος, με αποτέλεσμα οι όγκοι να αναπτύσσονται ταχύτερα από όσο χρειάζονται τα αιμοφόρα αγγεία για να παράσχουν θρεπτικά συστατικά σε αυτούς. Έτσι προκαλείται έλλειψη θρεπτικών συστατικών, σε βαθμό που εξουδετερώνει τα υγιή κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος όμως, μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις συνθήκες ‘λιτότητας’ και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται», εξηγεί ο Δρ. Simon Lewis, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Bath και συνεχίζει:

«Τα μόρια που εντοπίσαμε αφαιρούν την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να αντέχουν σε συνθήκες ακραίας έλλειψης θρεπτικών συστατικών με στόχο τον θάνατό τους, ενώ τα υγιή κύτταρα παραμένουν ανεπηρέαστα με μια μικρή παροχή θρεπτικών συστατικών».

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα διάφορα φυσικά προϊόντα περιέχουν ενεργές ενώσεις που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, γι’αυτό και σχεδόν το 1/4 όλων των φαρμάκων προέρχεται από τα φυτά.

Ως τμήμα της εν ενεργεία έρευνας για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο του εγκεφάλου με βάση ενώσεις που βρίσκονται στον νάρκισσο (daffodils), η παρούσα μελέτη περιγράφει μια ένωση που βρίσκεται επίσης στα λουλούδια και είναι ικανή να σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος με έναν καθ’όλα καινούργιο τρόπο.

Η εντυπωσιακή αυτή προσέγγιση έχει τις προοπτικές να οδηγήσει σε ένα νέο φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος, πολύ πιο αποτελεσματικό και λιγότερο τοξικό από τις υπάρχουσες θεραπείες.

Παρόλο που η έρευνα απέχει τουλάχιστον πέντε χρόνια από τη δοκιμή νέων φαρμάκων στους ανθρώπους, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα μόρια θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πολλά υποσχόμενη νέα κατηγορία φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος.