Αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου διατρέχουν μετέπειτα στη ζωή τους τα άτομα που έχουν συλληφθεί δια εξωσωματικής γονιμοποίησης με χρήση κατεψυγμένων ωαρίων, σύμφωνα με μελέτη Δανών ειδικών που δημοσιεύθηκε στο Journal of American Medical Association (JAMA).
Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο στην Κοπεγχάγη, με επικεφαλής τη Δρ Marie Hargreave, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από ένα εκατομμύριο βρέφη, από τα οποία 2.217 διαγνώστηκαν με καρκίνο παιδικής ηλικίας, δηλαδή πριν την ηλικία των 20 ετών. Εκείνα που προέρχονταν από κατεψυγμένα έμβρυα, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο (μία πιθανότητα στις 480, έναντι μίας πιθανότητας στις 240 για τα υπόλοιπα παιδιά). Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του κινδύνου κατά 154%, αν και ο κίνδυνος παραμένει μικρός (0,4% στο σύνολο των κατεψυγμένων εμβρύων).
Προηγούμενη μελέτη έχει δείξει ότι τα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση από κατεψυγμένα ωάρια έχουν μεγαλύτερο βάρος κατά τη γέννησή τους. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων έχει επίπτωση στην μετέπειτα ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα. Η υπερβολική ενδομήτρια ανάπτυξη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της παιδική ηλικίας.
Οι κλινικές υπογονιμότητας συχνά συμβουλεύουν τις γυναίκες να καταψύχουν γονιμοποιημένα ωάρια για μελλοντική χρήση, καθώς αυτό τους επιτρέπει να διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη δυνατότητά τους να κάνουν παιδί, καθώς τα νεότερα ωάρια είναι πιο υγιή και άρα πιθανότερο να οδηγήσουν σε επιτυχή κύηση.
Ο αριθμός των γυναικών που επιλέγει να καταψύξει γονιμοποιημένα ωάρια έχει τετραπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία.
Οι επιστήμονες, πάντως, κάλεσαν τις γυναίκες να μην πανικοβάλλονται από τη νέα έρευνα, καθώς η τεχνική κρυοσυντήρησης συνεχώς βελτιώνεται, ενώ η πιθανότητα καρκίνου παραμένει μικρή (περίπου 44 περιπτώσεις ανά 100.000 παιδιά εξωσωματικής γονιμοποίησης). Επίσης, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει πράγματι σχέση αιτίας-αποτελέσματος, παρά μόνο μία συσχέτιση, ανάμεσα στην κατάψυξη των ωαρίων και στον καρκίνο. Ακόμη, η έρευνα δεν βρήκε ότι η ίδια η τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, αλλά μόνο ότι η πιθανότητα είναι κάπως αυξημένη, όταν γίνεται χρήση κατεψυγμένων ωαρίων.
Η αυξημένη πιθανότητα καρκίνου πιθανώς οφείλεται στο ότι η ψύξη και μετά η απόψυξη του ωαρίου, καθώς και η χρήση χημικών ουσιών στην όλη διαδικασία, μπορεί να προκαλέσει γενετικές αλλαγές που αργότερα οδηγούν σε καρκινογένεση.