Γράφει ο κ. Ιάκωβος Σούσης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, υπάρχει χρονικό όριο για την κρυοσυντήρηση δείγματος σπέρματος. Στην Ελλάδα μπορεί να διατηρηθεί για 10 χρόνια.

Τα αποτελέσματα νέας μελέτης όμως, που παρουσίασαν Κινέζοι ερευνητές στο 35ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Βιέννη, δείχνουν ότι η μακροχρόνια κρυοσυντήρηση σπέρματος δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Όπως είπε η Δρ Τσουάν Χουάνγκ από την Τράπεζα Σπέρματος Changsa-Hunan στην Κίνα, ανέλυσαν 119.558 δείγματα από δότες σπέρματος. Χώρισαν τα δείγματα σε τρεις ομάδες, ανάλογα με τον χρόνο που έχουν παραμείνει καταψυγμένα: 6 μήνες έως 5 χρόνια, 6-10 χρόνια και 11-15 χρόνια.

Αν και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τα ποσοστά επιβίωσης των σπερματοζωαρίων μετά την απόψυξη μειώθηκαν ύστερα από 15 χρόνια κατάψυξης από 85% σε 74%, η μείωση αυτή δεν επηρέασε σημαντικά τα ποσοστά εγκυμοσύνης και γεννήσεων όταν χρησιμοποιήθηκαν από γυναίκες για σπερματέγχυση με σπέρμα δότη. Το ποσοστό γεννήσεων ήταν 82,17% στην πρώτη ομάδα, 80,21% στη δεύτερη και 80,00% στα δείγματα σπέρματος που είχαν καταψυχθεί για 11-15 χρόνια. Όταν έγινε εξωσωματική γονιμοποίηση τα ποσοστά γεννήσεων ήταν αντιστοίχως 81,63%, 79,11% και 73,91% στις τρεις ομάδες.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτά τα πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας επιτεύχθηκαν αφού είχαν επιλεγεί τα κατάλληλα σπερματοζωάρια και δεν είναι απαραιτήτως αντιπροσωπευτικά για τον γενικό πληθυσμό.

«Οι δότες της τράπεζας σπέρματος πρέπει να έχουν καλή υγεία κάνουν εξετάσεις και περνούν ψυχολογική αξιολόγηση, ενώ δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό γενετικής νόσου», είπε η Δρ Χουανγκ και πρόσθεσε «Η μελέτη μας πάντως έδειξε ότι η μακροχρόνια κρυοσυντήρηση σπέρματος δεν φαίνεται να επηρεάζει τα ποσοστά γεννήσεων».

Στην ιατρική βιβλιογραφία υπάρχουν δύο αναφορές για επιτυχείς εγκυμοσύνες με σπέρμα που έχει κρυοσυντηρηθεί για περισσότερα από 20 χρόνια: η πρώτη στη Βρετανία μετά από 21 χρόνια κατάψυξης και η δεύτερη στις ΗΠΑ μετά από 40 χρόνια κατάψυξης.

Σε πολλές χώρες υπάρχει το όριο των 10 ετών για κρυοσυντήρηση σπέρματος και ωαρίων, με εξαίρεση περιπτώσεις όπως η διατήρηση της γονιμότητας πριν από τη θεραπεία του καρκίνου. Στην Κίνα, όπου υπάρχουν 26 τράπεζες σπέρματος, δεν υπάρχει χρονικό όριο για την κρυοσυντήρηση.