Τα αντισυλληπτικά χάπια έφεραν την επανάσταση στον τρόπο που οι άνθρωποι έκαναν σεξ, ενώ συνδέθηκαν και με τη σεξουαλική απελευθέρωση των γυναικών τη δεκαετία του ’60, καθώς τους προσέφερε τη δυνατότητα να κάνουν σεξ χωρίς τον φόβο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της από του στόματος λήψης αντισυλληπτικών χαπιών παραμένουν μέχρι και σήμερα ασαφείς, με τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα να δείχνουν ότι τα χάπια αυτά ενδεχομένως να προκαλούν σμίκρυνση μιας ιδιαίτερα σημαντικής περιοχής του εγκεφάλου, του υποθαλάμου.
Η σχετική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής περιελάμβανε 50 υγιείς γυναίκες, οι 21 από τις οποίες λάμβαναν αντισυλληπτικά χάπια. Συγκρίνοντας τις εξετάσεις εγκεφάλου των γυναικών, λοιπόν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσες λάμβαναν αντισυλληπτικά είχαν σημαντικά μικρότερο υποθάλαμο σε σχέση με εκείνες που δεν έπαιρναν τέτοιου είδους χάπια.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι ο υποθάλαμος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο σημαντικών λειτουργιών του σώματος, όπως η παραγωγή ορμονών, η διάθεση, η όρεξη, οι σεξουαλικές ορμές, ο καρδιακός ρυθμός και ο κύκλος του ύπνου.
«Η αρχική αυτή μελέτη υποδεικνύει έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ χρήσης αντισυλληπτικών και μεγέθους του υποθαλάμου και θα πρέπει να παρακινήσει την περαιτέρω διερεύνηση των επιπτώσεων των χαπιών αυτών στη δομή του εγκεφάλου και τις ενδεχόμενες συνέπειές τους στην εγκεφαλική λειτουργία», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Michael Lipton, καθηγητής ακτινολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο Albert Einstein.
Ο ειδικός μάλιστα συνεχίζει τονίζοντας ότι «μέχρι να πραγματοποιηθούν περισσότερες έρευνες, τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να θεωρηθούν μόνο ως προκαταρκτικά. Η μελέτη μας δεν επιβεβαιώνει κανένα κίνδυνο βλάβης και γι’αυτό θα ήταν πολύ πρώιμο μια γυναίκα να αλλάξει τις επιλογές της στη χρήση αντισυλληπτικών βασιζόμενη σε αυτά τα ευρήματα. Επιπλέον, το δείγμα της μελέτης ήταν αρκετά μικρό και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίου-αποτελέσματος».
Ανεξάρτητοι ερευνητές σημειώνουν, επιπλέον, ότι ακόμα και να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια, καθώς ο αυξημένος ή μειωμένος όγκος του υποθαλάμου δεν υποδεικνύει κατ’ανάγκην κάτι κακό.
Ακόμη, οι επιπτώσεις των αλλαγών σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέονται με τα αντισυλληπτικά χάπια είναι διαφορετικές σε κάθε άτομο και συμβαίνουν ανάλογα με τις εμπειρίες και τη ζωή του, ενώ, τέλος, το γεγονός ότι ο υποθάλαμος εμπλέκεται σε κάποιες σωματικές λειτουργίες δεν σημαίνει ότι οι αλλαγές σε αυτόν θα επιφέρουν λειτουργικές αλλαγές που θα γίνουν αντιληπτές από το κάθε άτομο.