Η καθημερινότητα πολλών γυναικών στη σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ως ένα τρόπο για να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Οι επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζώρτζια των ΗΠΑ έρχονται να αλλάξουν αυτή τη ρουτίνα, σχεδιάζοντας σκουλαρίκια που διαθέτουν την ίδια ακριβώς ιδιότητα, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Journal of Controlled Release.

Στα clip-on κοσμήματα έχουν εγχυθεί συνθετικές ορμόνες οι οποίες περνούν από το δέρμα του λοβού της γυναίκας και φτάνουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Έπειτα, οι ορμόνες αυτές ενεργούν ακριβώς όπως εκείνες που περιέχονται σε ένα αντισυλληπτικό χάπι, εμποδίζοντας έτσι την εγκυμοσύνη. Η ιδέα είναι να βελτιωθεί η αξιοπιστία της αντισύλληψης, καθώς τα σκουλαρίκια εξαλείφουν την ανάγκη μια γυναίκα να θυμάται να παίρνει καθημερινά το αντισυλληπτικό χάπι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «το ότι πολλές γυναίκες ξεχνούν να πάρουν τη συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Όταν οι ορμόνες της αντισύλληψης που περιλαμβάνονται στα χάπια λαμβάνονται σωστά, παρέχουν σχεδόν τέλεια πρόληψη της εγκυμοσύνης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, έχουν σημαντικά ποσοστά αποτυχίας, λόγω της λανθασμένης χρήσης τους».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το χάπι έχει ποσοστό αποτυχίας περίπου 0,3% αν ληφθεί σωστά, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει στο 9% σε πραγματικές συνθήκες.
«Για να αυξηθεί η αποδοχή και η συνέπεια στα φάρμακα, τώρα εισάγουμε τα φαρμακευτικά κοσμήματα, στα οποία ένα διαδερμικό έμπλαστρο ενσωματώνεται στα αξεσουάρ που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα», καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα σκουλαρίκια δεν έχουν βγει ακόμα στην αγορά, οι μέχρι τώρα δοκιμές πάντως έδειξαν ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.