Γερμανοί καρδιολόγοι εξέδωσαν επείγουσα προειδοποίηση για τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, ειδικά για τα νεαρά άτομα.
Σε άρθρο που δημοσιεύουν στο European Heart Journal παραθέτουν επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία το άτμισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο, τα αιμοφόρα αγγεία και τους πνεύμονες.
Η έρευνα δημοσιεύεται μια ημέρα μετά την δημοσίευση δύο περιστατικών νεαρών ασθενών που, ο ένας έφηβος στη Βρετανία κατάφερε τελικά να ανακάμψει μετά την κατάρρευση των πνευμόνων του συνέπεια του ατμίσματος και ένας άλλος ασθενής στις ΗΠΑ υπεβλήθη σε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων μετά από βλάβη που υπέστη λόγω χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ τουλάχιστον 39 άτομα μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω πνευμονικών βλαβών που έχουν συνδεθεί με το άτμισμα νοθευμένων υγρών ενώ πάνω από 2.000 υπολογίζονται οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου που έχουν χρειαστεί νοσηλεία.
Στη νέα μελέτη που έκανε ο καθηγητής Thomas Münzel, από το Τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Mainz στη Γερμανία, εντοπίζονται οι υποκείμενοι μηχανισμοί που οδηγούν τελικά στις βλάβες σε πνεύμονες, εγκέφαλο και αιμοφόρα αγγεία.
«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επικίνδυνα και εθιστικά επίσης και τα κράτη θα πρέπει να σκεφτούν το ενδεχόμενο απαγόρευσής τους, κάτι που έχει ήδη γίνει σε Ινδία, Βραζιλία, Σιγκαπούρη, Μεξικό και Ταϊλάνδη».
Ο Δρ. Münzel και οι συνεργάτες του μελέτησαν την επίδραση του ατμίσματος στην αιματική ροή στη βραχιόνια αρτηρία, τη σημαντικότερη αρτηρία του άνω άκρου, σε 20 υγιείς καπνιστές πριν τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και 15 λεπτά μετά. Επίσης μέτρησαν τα επίπεδα σκλήρυνσης της μετά το άτμισμα.
Επιπλέον, εξέθεσαν 151 ποντίκια σε ατμό για μια, τρεις ή πέντε ημέρες, για 20 λεπτά έξι φορές την ημέρα.
Παρατήρησαν ότι, στους καπνιστές ένα επεισόδιο ατμίσματος αύξανε τον καρδιακό παλμό και προκαλούσε σκλήρυνση των αρτηριών και διαταραχή της ομαλής λειτουργίας των εσωτερικών τοιχωμάτων τους, του ενδοθηλίου. Το τελευταίο είναι υπεύθυνο για τη σωστή συστολή και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, προστατεύει τους ιστούς από τοξικές ουσίες και ρυθμίζει τη φλεγμονή και διαδικασίες σχετικές με την πήξη του αίματος. Η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου παίζει ρόλο στην καρδιαγγειακή νόσο.
Τα αποτελέσματα από τα πειραματόζωα έδειξαν ότι το ένζυμο NOX-2 ευθυνόταν για τις βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, περιλαμβανομένων και αυτών των πνευμόνων και του εγκεφάλου, συνέπεια του ατμίσματος. Το NOX-2 παίζει ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έναντι βακτηρίων και του οξειδωτικού στρες. Τα ποντίκια που δεν μπορούσαν να παράγουν το ένζυμο ήταν προστατευμένα από τις επιπτώσεις του ατμίσματος.
Ακόμα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που είχαν πάρει μακιτεντάνη (φάρμακο που αντιμετωπίζει την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, την υπέρταση στα αγγεία και τους πνεύμονες, και το οξειδωτικό στρες) ή μπεπριδίλη (φάρμακο που αντιμετωπίζει το οξειδωτικό στρες και τον κυτταρικό θάνατο σε περίπτωση υπέρτασης ή στηθάγχης) δεν είχαν ενδείξεις ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, οξειδωτικού στρες ή φλεγμονής. Τα οφέλη των δύο αυτών δραστικών ουσιών δείχνουν ότι η ενδοθηλίνη 1 παίζει καθοριστικό ρόλο στη στένωση των αρτηριών και επίσης η πρωτεΐνη FOXO-3, που προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.
«Η μελέτη αναδεικνύει αρκετούς μοριακούς μηχανισμούς δια των οποίων τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο. Αυτό είναι η συνέπεια των τοξικών χημικών ουσιών που παράγονται κατά τη διαδικασία του ατμίσματος και οι οποίες μπορεί παρούσες σε χαμηλές συγκεντρώσεις στα ίδια τα υγρά αναπλήρωσης. Το σημαντικότερο είναι ότι εντοπίσαμε το ένζυμο NOX-2 που διαμεσολαβεί σε όλες τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον εγκέφαλο και το καρδιαγγειακό σύστημα και βρήκαμε επίσης ότι η τοξική ουσία ακρολεΐνη που παράγεται από τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων όταν μετατρέπονται σε ατμό, ενεργοποιεί τις αρνητικές δράσεις του NOX-2», εξηγεί ο Γερμανός καθηγητής.
Σημειώνει δε ότι «τα δεδομένα μας ενδέχεται να υποδηλώνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν υγιεινή εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά τσιγάρα και η “ασφάλεια” τους δεν δικαιολογείται. Επιπλέον, δεν έχουμε ακόμη εμπειρία σχετικά με τις παρενέργειες των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία που προκύπτουν από τη μακροχρόνια χρήση τους. Η μόδα των ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ιδίως μεταξύ των νέων, προκαλεί μια τεράστια γενιά ανθρώπων που εξαρτώνται από τη νικοτίνη, οι οποίοι κινδυνεύουν από την μετάβασης από τα παραδοσιακά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Έρευνες όπως οι δικές μας πρέπει να αποτελούν προειδοποίηση για τους κινδύνους τους και πρέπει να ληφθούν αυστηρά για την προστασία των παιδιών μας από τους κινδύνους που προκαλούνται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην υγεία τους».