Με 200 προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και των καρδιολογικών διαταραχών, έχει σχετιστεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές της Βρετανικής Κυβέρνησης. Οι νόσοι είχαν καταγραφεί σε 74 ξεχωριστές «αναφορές» κίτρινων καρτών του Οργανισμού Υγείας και Φαρμάκων (MHRA), – η κίτρινη κάρτα είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων, το οποίο συμπληρώνεται από τους επαγγελματίες Yγείας κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια. Από τις 74 αναφορές ανεπιθύμητων παρενεργειών οι 49 είχαν ταξινομηθεί ως σοβαρές, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων.

Τουλάχιστον 12 θάνατοι και 805 περιπτώσεις τραυματισμού των πνευμόνων βρίσκονται υπό διερεύνηση. Οι υπεύθυνοι από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας δήλωσαν πως οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν παρουσιαστεί στις ΗΠΑ και «σχετίζονταν με ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν παράνομο υγρό για ηλεκτρονικό τσιγάρο» τονίζοντας τους αυστηρότερους περιορισμούς ασφαλείας που εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, ο Stanton Gantz, διευθυντής του κέντρου για τον έλεγχο του καπνού και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δήλωσε πως είναι λάθος να θεωρείται η νόσος των πνευμόνων από το άτμισμα ως ένα «αμερικανικό φαινόμενο». Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση μίας 34χρονης γυναίκας που είχε διαγνωσθεί με λιποειδή πνευμονία μετά τη διακομιδή της σε νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ το 2016. Οι γιατροί τη συμβούλεψαν να σταματήσει το άτμισμα εντοπίζοντας την αιτία της νόσου σε μία ουσία του ηλεκτρονικού τσιγάρου, σύμφωνα με μία αναφορά του περιστατικού που έγινε στο British Medical Journal.

Ο θάνατος του 57χρονου Terry Miller το 2011 που προήλθε από λιποειδή πνευμονία είχε επίσης σχετιστεί με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου καθώς εντοπίστηκε έλαιο στους πνεύμονές του.

Οι ιθύνοντες του MHRA δήλωσαν ότι επαναξιολογήθηκαν οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από την Κίτρινη Κάρτα της νόσου καταλήγοντας πως οι παρενέργειες αυτές δεν προκλήθηκαν απαραίτητα από το άτμισμα.

Ένας εκπρόσωπος τύπου δήλωσε: «ο MHRA αξιολόγησε όλες τις αναφορές που λήφθηκαν σε σχέση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιείχαν νικοτίνη και θα έπρεπε να εντοπιστεί κάθε πιθανή ανησυχία ασφαλείας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας δηλώνει ότι το άτμισμα είναι πολύ πιο ασφαλές από το κάπνισμα, το οποίο σκοτώνει σχεδόν 100.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στη Βρετανία».

«Θα ήταν τραγικό αν οι καπνιστές που θα μπορούσαν να σταματήσουν αυτή την κακή συνήθεια με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν το έκαναν λόγω εσφαλμένων φόβων για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο Καθηγητής John Newton διευθυντής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.