Οι γυναίκες που έχουν υποστεί έμφραγμα έχουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά συμπτώματα με τους άνδρες, αποφαίνεται νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association.

Η έρευνα αμφισβητεί έναν παλιό ιατρικό μύθο που θέλει τις γυναίκες να έχουν ασυνήθιστα ή μη τυπικά συμπτώματα του εμφράγματος και δίνει έμφαση στην ανάγκη και τα δύο φύλα να αναγνωρίζουν και να δρουν άμεσα για την αντιμετώπιση της συμπτωματολογίας.

Η λανθασμένη αντίληψη ότι το έμφραγμα εκδηλώνεται διαφορετικά στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες μπορεί να συντελέσει σε λανθασμένη διάγνωση, καθυστερημένη παροχή ιατρικής βοήθειας και θεραπείας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου κατέγραψαν τα συμπτώματα των ατόμων που είχαν προσέλθει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Βασιλικού Νοσοκομείου του Εδιμβούργου και είχαν υποβληθεί σε μέτρηση της πρωτεΐνης τροπονίνη Τ στο αίμα, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Μεταξύ 1ης Ιουνίου 2013 και 3ης Μαρτίου 2017, οι γιατροί στο ΤΕΠ είχαν κάνει μέτρηση τροπονίνης Τ σε 1.941 άτομα. Εξ αυτών, 274 (90 γυναίκες και 184 άνδρες) διαγνώστηκαν με έμφραγμα NSTEMI (χωρίς ανάσπαση του ST διαστήματος), δηλαδή τη συχνότερη μορφή εμφράγματος, που συμβαίνει όταν η στεφανιαία αρτηρία παρουσιάζει μερική απόφραξη.

Η στηθάγχη ήταν το συχνότερο κοινό σύμπτωμα σε άνδρες και γυναίκες, με το 93% και των δύο φύλων να το αναφέρουν στους γιατρούς. Όμοιο ποσοστό ανδρών και γυναικών ανέφεραν πόσο «αντανακλούνταν» στο αριστερό τους χέρι (48% των ανδρών και 49% των γυναικών).

Περισσότερες γυναίκες ανέφεραν πόσο στην κάτω γνάθο ή την πλάτη, ενώ οι γυναίκες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να νιώσουν ναυτία παράλληλα με τον πόνο στο στήθος (33% έναντι 19%).

Λιγότερο τυπικά συμπτώματα, όπως επιγαστρικό άλγος (καούρα), πόνος στην πλάτη ή πόνος με αίσθημα καύσου, σαν μαχαιριά ή που έμοιαζε με δυσπεψία, ήταν πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες (41% έναντι 23%).

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες και οι άνδρες αναφέρουν διαφορετικά συμπτώματα εμφράγματος. Όμως, συχνά τα συμπτώματα καταγράφονται αφότου έχει γίνει η διάγνωση του εμφράγματος, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την αναφερόμενη συμπτωματολογία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκαιρη διάγνωση του εμφράγματος είναι καίριας σημασίας για την επιβίωση του ασθενή και την σωστή αντιμετώπισή του.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν υποστεί έμφραγμα έχουν έως και 50% περισσότερες πιθανότητες,συγκριτικά με τους άνδρες, να έχουν λανθασμένη αρχική διάγνωση και είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε ηλεκτροκαρδιογράφημα πριν αναζητήσουν νοσοκομειακή φροντίδα.