Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins μελέτησαν για πάνω από δύο δεκαετίες περισσότερα από 4,700 άτομα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας παράγοντας κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας κατά την Τρίτη Ηλικία.
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύουν στο JAMA, η μη φυσιολογική αρτηριακή πίεση κατά την μέση ηλικία που συνεχίζει να υφίσταται και κατά την Τρίτη Ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση άνοιας, ενώ αντιθέτως η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα δια βίου αποτελεί έναν τρόπο προστασίας της υγείας του εγκεφάλου.
Συγκεκριμένα, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) όταν ήταν μεσήλικες αλλά και μετέπειτα είχαν 49% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια συγκριτικά με όσους είχαν και στα δύο ηλικιακά ορόσημα φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, ο κίνδυνος ήταν 62% αυξημένος για όσους στη μέση ηλικία είχαν υπέρταση και στην Τρίτη Ηλικία υπόταση.
Ως υπέρταση ορίζεται μια τιμή της τάξης των 140/90 mm Hg, ενώ ως υπόταση ορίζεται οποιαδήποτε τιμή κάτω από 90/60 mm Hg.
Αν και η υπέρταση μπορεί να έχει γενετική βάση, η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή φαίνεται να συντελούν στην εκδήλωσή της.
Καθώς μεγαλώνουμε η συστολική αρτηριακή πίεση συχνά αυξάνεται ενώ η διαστολική μειώνεται λόγω δομικών αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Keenan Walker, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins «η άνοια από μόνη της συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς διαταράσσει το αυτόνομο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου. Η αθηροσκλήρωση λόγω νοσηρότητας και σωματικής ευθραυστότητας μπορεί επίσης να συντελέσει σε υπόταση κατά την Τρίτη Ηλικία».