Μια νύχτα κακού ύπνου αρκεί για να σας ανεβάσει την αρτηριακή πίεση το βράδυ και να την κρατήσει σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychosomatic Medicine.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα δίνουν μια εξήγηση στο γιατί τα προβλήματα του ύπνου έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και ακόμα και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Η σχέση μεταξύ κακής ποιότητας ύπνου και καρδιαγγειακών προβλημάτων αναδεικνύεται από όλο και περισσότερες μελέτες, χωρίς όμως η σχέση να είναι πλήρως κατανοητή.

Οι Αμερικανοί ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν σε βάθος τον συσχετισμό, εστιάζοντας σε δείγμα 300 ανδρών και γυναικών, 21-70 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιακών προβλημάτων. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φορέσουν φορητά πιεσόμετρα καρπού για δύο συνεχόμενες ημέρες. Τα πιεσόμετρα έκαναν τυχαίες μετρήσεις την αρτηριακής πίεσης ανά 45 λεπτά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Τη νύχτα, οι συμμετέχοντες φορούσαν επίσης συσκευές μέτρησης της κίνησης, ώστε να καθοριστεί η επάρκεια του ύπνου ή η ποσότητα του χρόνου που είχαν κοιμηθεί.

Αυτοί που είχαν χαμηλότερη επάρκεια ύπνου είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ είχαν και υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη) και την επόμενη ημέρα, από μια βραδιά ανεπαρκούς ύπνου.

Αν και ο συσχετισμός θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω τα νεότερα αυτά ευρήματα έρχονται να προστεθούν στα κομμάτια του παζλ που θα συμβάλλουν στην κατανόηση του τρόπου που ο ύπνος επηρεάζει γενικά την καρδιαγγειακή υγεία.