Οι άνδρες που καθυστερούν να γίνουν πατέρες, καλό είναι να συμβουλευθούν τον γιατρό τους και να εξετάσουν την πιθανότητα κατάψυξης σπέρματος, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες έχουν «βιολογικό ρολόι», όπως και οι γυναίκες.

Το βιολογικό τους ρολόι μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τους ίδιους αλλά και την υγεία των συντρόφων τους και των παιδιών τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Maturitas και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ygeiamou.gr.

Οι ερευνητές από το Rutgers State University του New Jersey ανέλυσαν έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία 40 χρόνια για τις επιπτώσεις της προχωρημένης ηλικίας του πατέρα στη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και την υγεία των παιδιών του. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες προχωρημένης ηλικίας αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας, ακόμη και αν η σύντροφός τους ήταν κάτω των 25 ετών.

«Ναι» στη κατάψυξη σπέρματος

«Καθίσταται εμφανές ότι και η ηλικία του άνδρα παίζει σημαντικό ρόλο στην γέννηση ενός υγιούς παιδιού. Οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους άνδρες για την επίδραση της ηλικίας τους στις πιθανότητες σύλληψης, στην εγκυμοσύνη και στην υγεία του παιδιού τους» επισημαίνει ο κ. Ιάκωβος Σούσης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

«Εάν οι άνδρες σκοπεύουν να καθυστερήσουν την πατρότητα, θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα κατάψυξης σπέρματος πριν από τα 35 τους ή τουλάχιστον μέχρι τα 45α γενέθλιά τους, ώστε να μειώσουν τους κινδύνους για την υγεία της μητέρας και του παιδιού» επισημαίνει ο κ. Σούσης.

Μεγαλύτερος κίνδυνος για τους άνδρες άνω των 45

Να σημειωθεί ότι η  ιατρική κοινότητα δεν έχει ένα κοινώς αποδεκτό όριο για το πότε θεωρείται προχωρημένη η ηλικία που γίνεται πατέρας ένας άνδρας. Κυμαίνεται δε, από τα 35 έως τα 45 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες άνω των 45 μπορεί να έχουν μειωμένη γονιμότητα και να θέτουν σε κίνδυνο τις συντρόφους τους λόγω αυξημένων πιθανοτήτων επιπλοκών, όπως διαβήτης κύησης, προεκλαμψία και πρόωρος τοκετός.