Μια φυτοφαγική διατροφή μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική έναντι της νόσου Crohn, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Nutrients.
Πρόκειται για μελέτη που εστίασε στην περίπτωση ενός άνδρα περίπου 30 ετών που είχε διαγνωστεί με νόσο Crohn μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων, όπως κόπωση, σοβαρά επεισόδια κοιλιακού άλγους, ναυτία και περιστασιακά έλκη.
Η νόσος ετέθη σε ύφεση έπειτα από έναν χρόνο ενδοφλέβιας φαρμακευτικής αγωγής.
Κατά τον δεύτερο χρόνο θεραπείας, ο ασθενής αφαίρεσε όλα τα ζωικά προϊόντα και τα κατεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή του λόγω 40ημερης θρησκευτικής νηστείας που ήθελε να κάνει. Και κατά το διάστημα αυτών η συμπτωματολογία της νόσου Crohn εξαφανίστηκε εντελώς. Αυτό έκανε τον ασθενή να συνεχίσει να εφαρμόζει αυτή τη διατροφή και πέραν της θρησκευτικής νηστείας. Το διατροφικό πλάνο περιελάμβανε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις τεκμηρίωσαν ότι όντως είχε επιτευχθεί πλήρης επούλωση του βλεννογόνου και έτσι ο άνδρας κατάφερε να διακόψει και την φαρμακευτική αγωγή.
Έκτοτε δεν έχει αναφέρει υποτροπές ή εξάρσεις της νόσου.
«Η περίπτωση αυτή δίνει ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που υποφέρουν καθημερινά λόγω των επώδυνων συμπτωμάτων της νόσου Crohn», λέει η συγγραφέας της μελέτης Hana Kahleova, διευθύντρια Κλινικής Έρευνας στην Επιτροπή Παθολόγων Υπεύθυνης Ιατρικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υφιστάμενα θεραπευτικά σχήματα συντελούν σε ύφεση μόνο στο 10% των περιπτώσεων ασθενών, ενώ το 50% των ασθενών θα χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση εντός 10 ετών από την αρχική διάγνωση.
Οι ερευνητές στην παρούσα μελέτη σημειώνουν ότι οι φυτοφαγικές διατροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες γενικά προάγουν την υγεία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες επίσης σιτίζουν τα καλά βακτήρια του εντέρου, προσφέροντας έτσι κάποια προστατευτική επίδραση έναντι της νόσου Crohn και άλλων παθήσεων του πεπτικού.
Πάντως η παρούσα έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι η διατροφή μπορεί να είναι το καλύτερο φάρμακο, «όχι μόνο γιατί αποδεικνύει ότι η κατανάλωση φυτικών ινών και η φυτοφαγική διατροφή μπορεί να συντελέσει σε ύφεση της νόσου Crohn αλλά και γιατί μπορεί ταυτόχρονα να συντελέσει σε μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου», αναφέρει η Δρ. Kahleova.