Ένα πρωτοποριακό επίθεμα που περιέχει εκατομμύρια ζώντα, παλλόμενα βλαστικά κύτταρα ανέπτυξαν ερευνητές του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιδιορθώσουν τις βλάβες που προκαλεί στον καρδιακό μυ ένα έμφραγμα.

Το επίθεμα έχει διαστάσεις 3 Χ 2 εκατοστά και αναπτύχθηκε σε εργαστηριακές συνθήκες έχοντας ως βάση δείγμα βλαστικών κυττάρων από ασθενή. Έπειτα από ειδική διαδικασία, που περιλάμβανε και την τοποθέτησή του πάνω στην καρδιά, κατάφερε να εξελιχθεί σε υγιή λειτουργικό μυ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίθεμα περιέχει και χημικές ουσίες που αναπλάθουν και αναγεννούν τα υπάρχοντα καρδιακά κύτταρα.

Τα πειράματα που έκαναν οι ερευνητές σε κουνέλια έδειξαν ότι το επαναστατικό αυτό επίθεμα είναι ασφαλές και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που έγινε σε συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ, οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν την προσεχή διετία.

Το επίθεμα έχει ως στόχο να επιδιορθώσει τις βλάβες που προκαλεί το έμφραγμα και έτσι να αποτρέψει την καρδιακή ανεπάρκεια.

«Ελπίζουμε στο μέλλον να μπορούμε να τοποθετούμε το επίθεμα στην τραυματισμένη καρδιά έπειτα από ένα έμφραγμα και μαζί με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή να επιδιορθώνονται οι βλάβες και να αποτρέπεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας», εξήγησε ο καθηγητής Richard Jabbour.