Τρώγοντας 150γρ μύρτιλα την ημέρα μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος κατά 15% σύμφωνα με έρευνα από τα Πανεπιστήμια της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) και του Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε στην American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα μύρτιλα καθώς και άλλα μούρα θα μπορούσαν να περιληφθούν σε διατροφικές παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η ερευνητική ομάδα επιχείρησε να διαπιστώσει κατά πόσο η κατανάλωση μύρτιλων είχε επίδραση στο μεταβολικό σύνδρομο – μια κατάσταση που επηρεάζει το ένα τρίτο των ενηλίκων στις χώρες της Δύσης και περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο σάκχαρο του αίματος, υπερβολική συγκέντρωση λίπους στην περιφέρεια της μέσης, χαμηλά επίπεδα της καλής χοληστερόλης και και υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Aedin Cassidy από την Ιατρική Σχολή Norwich του UEA εξηγεί ότι το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη, ενώ συχνά χορηγούνται στατίνες και άλλα φάρμακα για την αντιμετώπισή του.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που τρώνε τακτικά μύρτιλα έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων εξηγούν οι ερευνητές. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα μύρτιλα έχουν υψηλή συγκέντρωση σε ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή στα οποία οφείλεται το κόκκινο και το μπλε χρώμα των φρούτων.

«Θέλαμε να δούμε αν η κατανάλωση μύρτιλων θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν ήδη αναγνωριστεί ότι κινδυνεύουν από αυτές τις νόσους» εξηγεί ο καθηγητής Cassidy.

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης μύρτιλων σε 138 υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές, ηλικίας 50-75 ετών οι οποίοι είχαν μεταβολικό σύνδρομο. Η έρευνα διήρκεσε έξι μήνες και θεωρείται η πλέον μακροχρόνια του είδους της.

Συγκρίθηκαν τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης 150γρ μύρτιλων (ένα φλιτζάνι) με εκείνα της κατανάλωσης 75γρ μύρτιλων (μισό φλιτζάνι). Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν τα μύρτιλα σε ξηρή μορφή και μια ομάδα-placebo κατανάλωσαν ένα εικονικό χρωματιστό υγρό.

Παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού μύρτιλων την ημέρα οδηγούσε σε σημαντική βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας και της αρτηριακής σκλήρυνσης σε σημείο που να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 12% έως 15%.

Απροσδόκητα δεν παρατηρήθηκε όφελος από την καθημερινή κατανάλωση μισού φλιτζανιού μύρτιλων την ημέρα στην ομάδα των ασθενών που συμμετείχαν στην μελέτη. Το πιο απλό μήνυμα σύμφωνα με τους ερευνητές είναι να καταναλώνουμε ένα φλιτζάνι μύρτιλα την ημέρα για την βελτίωση της καρδιαγγειακής μας υγείας.