Μία ένωση που βρίσκεται στο γνωστό και αγαπημένο δενδρολίβανο θα μπορούσε να αποτελεί ισχυρό όπλο κατά του SARS-CoV-2, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Antioxidants

Ειδικότερα οι επιστήμονες, μέσα από πειράματα, βρήκαν πως το καρνοσικό οξύ, μπορεί να εμποδίσει την διάδραση μεταξύ της εξωτερικής πρωτεΐνης – ακίδα του ιού και της πρωτεΐνης υποδοχής ACE2, που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ένωση αυτή έχει ξεχωριστή επίδραση στην αναστολή μίας ισχυρής φλεγμονώδους οδού.

«Θεωρούμε πως το καρνοσικό οξύ ή κάποια παράγωγά του, αξίζουν να ερευνηθούν περαιτέρω μπορεί να αποτελέσει μία οικονομική και αποτελεσματική μέθοδο καταπολεμησης της COVID-19 και κάποιων ακόμα φλεγμονωδών διαταραχών» τόνισε ο Δρ.Stuart Lipton καθηγητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Scripps.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δική τους προηγούμενη μελέτη βάσει της οποίας διαπιστώθηκε ότι η δράση του καρνοσικού οξέος ως αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό στην καταπολέμηση της εγκεφαλικής φλεγμονής σε ποντίκια συμπτώματα νόσου Αλτσχάιμερ. Παλαιότερα στοιχεία επίσης έδειξαν ότι το καρνοσικό οξύ αναστέλλει τη φλεγμονή σε άλλα μοντέλα ασθενειών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι χάρη στις παραπάνω δράσεις το καρσονικό οξύ θα μπορούσε να δράσει κατά της φλεγμονής της COVID-19 και σε μερικές περιπτώσεις στην αντιμετώπιση της μακράς COVID, ένα σύμπτωμα της οποίας περιλαμβάνει γνωστικές δυσκολίες, συχνά αποκαλούμενες  ως «εγκεφαλική ομίχλη» .

Όπως υπερθεμάτισαν οι ερευνητές μέσα από πειράματα, το καρνοσικό οξύ μπορεί να παρεμποδίσει την ικανότητα του SARS-CoV-2 να μολύνει τα κύτταρα. Αν και η έρευνα είναι προκαταρκτική, οι ερευνητές τόνισαν πως τα αντιιικά οφέλη του συγκεκριμένου οξέος είναι πολλά και ενεργοποιούνται όταν το συγκεκριμένο οξύ βρίσκεται στην ενεργό μορφή του κάτι που συμβαίνει εξαιτίας της φλεγμονής και της οξείδωσης που εντοπίζονται στα σημεία της λοίμωξης .

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι η σύνθεση ισχυρών και ενεργών παραγώγων καρνοσικού οξέος με βελτιωμένα χαρακτηριστικά για θεραπευτική χρήση σε φλεγμονώδεις διαταραχές.

Διαβάστε επίσης:

Δύο σούπερ βότανα που νικούν την φλεγμονή

Το αντικαρκινικό βότανο που καταπολεμά τη φλεγμονή και τονώνει την μνήμη

Το μαγικό βοτάνι που διώχνει το άγχος, τονώνει τη μνήμη και την άμυνα