Ανάμεσα στα τρόφιμα και τα μπαχαρικά που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της επικίνδυνης για την υγεία φλεγμονής, βρίσκονται και δύο βότανα που πολλοί ίσως να μην περίμεναν. Οι διαιτολόγοι εξηγούν ότι το τζίνσενγκ και το δενδρολίβανο βοηθούν τον οργανισμό να παραμείνει υγιής και φαίνεται ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Τζίνσενγκ
Το τζίνσενγκ είναι μια ρίζα με μεγάλη ιστορία….  Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν πανάκεια για κάθε ασθένεια, εξού και η ελληνική ονομασία «πάναξ». Οι Κινέζοι, που το καλλιεργούν εδώ και χιλιάδες χρόνια, το αποκαλούν «jin-chen» («σαν άνθρωπος»), επειδή η ρίζα του έχει τη μορφή ανθρώπινου σώματος. Τις τελευταίες δεκαετίες το τζίνσενγκ έχει κάνει την είσοδό του στη Δύση λόγω και των επιδράσεών του στην υγεία. Υπάρχουν δύο είδη τζίνσενγκ το ασιατικό και το αμερικανικό, τα οποία διαφέρουν όσον αφορά στις επιδράσεις τους και την ποσότητα των ενεργών ενώσεων που περιέχουν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τζίνσενγκ έχει σχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, που οφείλονται κυρίως στις ενεργές ενώσεις τζινσενοσίδες, οι επιδράσεις των οποίων περιλαμβάνουν σημάδια μείωσης της φλεγμονής στο σώμα.

Σε μια ανάλυση εννέα μελετών που εξέτασε 420 συμμετέχοντες με αυξημένα επίπεδα του φλεγμονώδους δείκτη CRP στο αίμα, εκείνοι που λάμβαναν 300–4.000 mg τζίνσενγκ ημερησίως είδαν σημαντική μείωση στα επίπεδα CRP. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίνσενγκ προέρχονται από την ικανότητά του να καταστέλει τον μηχανισμό ενεργοποίησης της φλεγμονής σε επίπεδο γονιδίων στον οργανισμό.

Παρομοίως, άλλη ανάλυση επτά μελετών με 409 ανθρώπους, βρήκε ότι η λήψη 1.000–3.000 mg τζίνσενγκ ημερησίως για διάστημα 3–32 εβδομάδων μείωσε σημαντικά τους φλεγμονώδεις δείκτες, όπως οι IL-6 και TNF-α.

Δενδρολίβανο
Το δενδρολίβανο είναι ένα εύγευστο, αρωματικό βότανο που εντοπίζεται στην περιοχή της Μεσογείου και έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί να βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Η θεωρία αυτή αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, ειδικά το ροσμαρινικό οξύ και το καρνοσικό οξύ.

Μια μελέτη 16 εβδομάδων σε 62 πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός τσαγιού με υψηλή περιεκτικότητα σε ροσμαρινικό οξύ ημερησίως μείωσε σημαντικά τον πόνο και την σκληρότητα των αρθώσεων, ενώ αύξησε και την κινητικότητα στα γόνατα, συγκριτικά με την λήψη εικονικού φαρμάκου.

Αντίστοιχα, σε μελέτες σωλήνα και ζωικές μελέτες, το ροσμαρινικό οξύ μείωσε τους δείκτες της φλεγμονής σε πολλές φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η οστεοαρθρίτδα, το άσθμα, η ασθένεια των ούλων, κ.α.

Διαβάστε επίσης

Το αντιοξειδωτικό ποτό που θωρακίζει την καρδιά και καταπολεμά την φλεγμονή

Καινοτομία: Νέα αντιφλεγμονώδης θεραπεία με ουσίες από το ίδιο μας το σώμα

Έντερο: Ο επικίνδυνος συνδυασμός που επιδεινώνει τη φλεγμονή