Η καθολική συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19 δημιούργησε την προσδοκία της επίτευξης υψηλού ποσοστού συλλογικής ανοσίας και της μετατροπής της λοίμωξης σε ενδημική νόσο.

Ωστόσο οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού όπως η Δέλτα και προσφάτως η Omicron διέψευσαν τις ελπίδες μας καθώς σε ότι αφορά την νέα μετάλλαξη τα εμβόλια φαίνεται να προσφέρουν μόλις 20% προστασία τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση ως προς την πιθανότητα μόλυνσης. Ισχυρή ωστόσο προστασία παρέχουν έναντι του κινδύνου νοσηλειας και θανάτου, ενώ η ενισχυτική -τρίτη- δόση φαίνεται έστω και μεσοπρόθεσμα να είναι αποτελεσματική.

Από την εμφάνιση της Omicron οι παρασκευαστές εμβολίων, όπως η Moderna και οι Pfizer/BioNTech, έσπευσαν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές νέων εμβολίων ώστε να καλύπτουν και τη νέα μετάλλαξη. Αλλά η ευρεία παραγωγή των νέων αυτών εμβολίων δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από τον προσεχή Μάρτιο.

Είναι όμως αυτή η λύση στην αντιμετώπιση της Omicron και την μετατροπή της Covid-19 σε ενδημική νόσο; 

Οι ειδικοί απαντούν πως ένα εμβόλιο που θα στοχεύει αποκλειστικά το νέο στέλεχος του κορωνοϊού θα αυξήσει την ανοσία της αγέλης σε αυτό τόσο σε ατομικό όσο και σε πληθυσμιακό επίπεδο.

Ωστόσο, τα εμβόλια για συγκεκριμένες παραλλαγές είναι τελικά ένα «αντιδραστικό» μέτρο που θα μπορούσε πάντα να μας αφήνει ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις. Μέχρι να κυκλοφορήσει οποιοδήποτε εμβόλιο για συγκεκριμένη παραλλαγή, ένα επιδημικό κύμα λοιμώξεων που προκαλείται από αυτήν την παραλλαγή μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί και μια νέα παραλλαγή πιθανότατα θα είναι καθ’ οδόν.

Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες η λύση στο πρόβλημα είναι τα «καθολικά» εμβόλια, τα οποία καλύπτουν όλες τις παραλλαγές του κορωνοϊού αντί ενός συγκεκριμένου. Τέτοιες επιστημονικές προσπάθειες είναι ήδη σε εξέλιξη και μπορεί να είναι το προληπτικό μέσο που χρειαζόμαστε για να εμποδίσουμε στο μέλλον νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού να προκαλέσουν νέα επιδημικά κύματα.

Τα «καθολικά» εμβόλια παράγουν αντισώματα για τις περιοχές του κορωνοϊού που δεν μπορούν να μεταλλαχθούν εύκολα.

Ο στόχος της ευρείας χρήσης αυτών των εμβολίων είναι όχι μόνο η προστασία των πολιτών από τα στελέχη του κορωνοϊού που κυκλοφορούν τώρα αλλά και αυτών που θα ανακύψουν στο μέλλον εμποδίζοντάς τα να προκαλέσουν μεγάλες συρροές κρουσμάτων.

Διαβάστε επίσης 

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Πόσες ημέρες μετά την τρίτη δόση έχουμε ανοσία

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Κολλήσατε Covid-19 λίγο πριν την τρίτη δόση; – Τι να κάνετε