Περισσότεροι από 4.325.000 πολίτες έχουν ήδη λάβει την αναμνηστική -τρίτη- δόση του εμβολίου για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19, εκ των 5.800.000 δικαιούχων, ενώ ακόμη 560.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και τη σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όλοι οι πολίτες 18 ετών και άνω θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση έως και επτά μήνες από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού τους με τα διδοσικά εμβόλια και ως 3 μήνες με το εμβόλιο Johnson& Johnson γιατί από 1 Φεβρουαρίου 2022 δεν θα είναι σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης και για παιδιά με ανοσοκαταστολή (ηλικίας 12 έως 17 ετών) μετά από παρέλευση τεσσάρων εβδομάδων από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Πολλοί λοιπόν είναι εκείνοι που έχουν σπεύσει να κάνουν την αναμνηστική δόση και να παρατείνουν την ισχύ του πιστοποιητικού τους για πρακτικούς λόγους, δηλαδή να κάνουν απλούστερη την καθημερινότητά τους και παράλληλα να απολαμβάνουν της προστασίας του εμβολίου.

Γιατί χρειαζόμαστε την αναμνηστική δόση; 

Πολλές μελέτες έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης εμβολίου για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Η έγκριση της ενισχυτικής δόσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (ΕΜΑ, FDA, ΕΟΦ) κρίθηκε απαραίτητη ώστε να παρέχεται συνεχής και καλύτερη προστασία έναντι της λοίμωξης Covid-19, αφού όπως έχει παρατηρηθεί η ανοσία φθίνει με την πάροδο του χρόνου έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό των ατόμων με τα εμβόλια Pfizer/BioNTech ή Moderna, ή δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson.

Η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης εμβολίου είναι κατά 95% αποτελεσματική στην πρόληψη της νόσησης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ενώ σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ (CDC) σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών με την τρίτη δόση μειώνεται η θνητότητα κατά 90% και κατά 20 φορές ο κίνδυνος σοβαρής νόσου σε όλες τις ηλικίες.

Οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την αναμνηστική δόση είναι πόνος, ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο του εμβολίου, πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες και συχνότερα από τις αρχικές δόσεις μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια σύστοιχα με το σημείο του εμβολιασμού.

Μελέτη του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς» σε 129 υγειονομικούς όλων των ηλικιών έδειξε ότι η τρίτη ενισχυτική δόση με εμβόλιο mRNA (Pfizer/BioNTech) -είχαν ιστορικό εμβολιασμού επίσης με mRNA εμβόλιο- «εκτόξευσε» τους τίτλους αντισωμάτων σε επίπεδα ανώτερα από αυτά που είχαν επιτευχθεί με τη δεύτερη δόση. Επίσης διαπιστώθηκε ότι εννέα μήνες μετά τη δεύτερη δόση τα επίπεδα αντισωμάτων είχαν μειωθεί κατά 50%.

Πότε ξεκινά η δράση της αναμνηστικής δόσης; 

Κατά τον βασικό εμβολιασμό έναντι της Covid-19 η επίτευξη τίτλων αντισωμάτων για την προστασία από την Covid-19 έπρεπε να μεσολαβήσουν 14 ημέρες από την δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων και 28 ημέρες στην περίπτωση του μονοδοσικού εμβολίου.

Στην περίπτωση της αναμνηστικής δόσης όπως έχει εξηγεί χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η προστασία είναι άμεση και τα αντισώματα αναπτύσσονται «σε δύο ή τρεις ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού».

Διαβάστε επίσης 

Δεν χρειάζεται τρίτη δόση εμβολίου για τους κάτω των 18, ποιοι εξαιρούνται

Κορωνοϊός – Omicron: Πόσο σημαντική είναι η τρίτη δόση του εμβολίου

Τεστ 7 εμβολίων για την τρίτη δόση – Ποιο κάνει έως και 32 φορές περισσότερα αντισώματα