Τα προβιοτικά φαίνεται ότι βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα ναυτίας και δυσκοιλιότητας που παρουσιάζονται στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής Davis του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που δημοσιεύθηκε στο Nutrients.

Η ναυτία επηρεάζει περίπου το 85% των γυναικών και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, ιδίως στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Παρότι έχουν προταθεί διάφορες ερμηνείες για την εμφάνισή της «καμία από αυτές δεν είναι αρκετά πειστική», επισημαίνει ο Albert T. Liu, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολής Davis του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Τα προβιοτικά αναφέρονται και ως ωφέλιμα βακτήρια. Τα συναντάμε σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο.

Τα προβιοτικά θεωρείται ότι εμπλουτίζουν την ποικιλία των μικροβίων που απαρτίζουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Κατά την εγκυμοσύνη, οι ορμονικές αλλαγές π.χ. στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη μπορούν να τροποποιήσουν το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τις πεπτικές λειτουργίες και προκαλεί συμπτώματα όπως η ναυτία και η δυσκοιλιότητα.

Οι ερευνητές λοιπόν έθεσαν ως στόχο να μάθουν αν η λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών θα μπορούσε να είναι ευεργετική για τη γαστρεντερική λειτουργία κατά την εγκυμοσύνη.

Η μελέτη διήρκησε 16 ημέρες. Στο σύνολο 32 συμμετέχουσες έλαβαν μία κάψουλα προβιοτικού δύο φορές την ημέρα, για έξι ημέρες και μετά έκαναν διάλειμμα δύο ημερών. Στη συνέχεια επαναλάβαν τον κύκλο. Παράλληλα, κρατούσαν καθημερινές σημειώσεις επί 17 μέρες για τα συμπτώματά τους με αποτέλεσμα οι ερευνητές να ερμηνεύσουν στατιστικά συνολικά 535 σημειώσεις-παρατηρήσεις.

Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι ότι η λήψη του προβιοτικού μείωσε σημαντικά τη ναυτία καθώς και τη διάρκεια (τις ώρες) του συμπτώματος κατά 16%. Η πρόσληψη προβιοτικών βελτίωσε επίσης συμπτώματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής όπως η κόπωση, η μειωμένη όρεξη και η δυσκολία στη διατήρηση φυσιολογικών κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Νέες ενδείξεις από τα μικρόβια του εντέρου

Στο πλαίσιο της έρευνας αναλύθηκαν επίσης και δείγματα κοπράνων πριν και μετά την διεξαγωγή της έρευνας. Τα δείγματα αναλύθηκαν για να αναγνωριστεί το είδος και ο αριθμός των μικροβίων και τα διαφορετικά υποπροιόντα της χώνεψης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα η μικρή ποσότητα βακτηρίων που παράγουν υδρολάση (ένζυμο) σχετίζεται με εντονότερο αίσθημα ναυτίας. Η χορήγηση προβιοτικών που οδηγούν σε αύξηση των βακτηρίων τα οποία παράγουν υδρολάση ενδεχομένως εξηγεί τα μειωμένα συμπτώματα ναυτίας.

Ένα επιπλέον εύρημα είναι πως τα υψηλά επίπεδα των εντερικών μικροβίων Akkermansia και A. muciniphila μειώθηκαν λόγω των προβιοτικών περιορίζοντας και πάλι τη ναυτία.

Ενδιαφέρον προκαλεί και η παρατήρηση της αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Ε μετά τη λήψη προβιοτικών, ένα δεδομένο που συνδέεται με τη μείωση των εμέτων.

«Αυτή η έρευνα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον αντίκτυπο των μικροβίων του εντέρου στη γαστρεντερική λειτουργία κατά την εγκυμοσύνη. Αυτοί οι μικροοργανισμοί εξηγούν το γνωστό ρητό “είμαστε ό,τι τρώμε “. Θα ήταν ενδιαφέρον και σημαντικό να ερευνηθεί αν τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τη ναυτία και τον εμετό που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία στους καρκινοπαθείς», τόνισε ο έτερος ερευνητής από το τμήμα Παθολογίας και Ιατρικών Εργαστηρίων, από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Davis,  Yu-Jui Yvonne Wan.

Αν και τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, οι ερευνητές προειδοποιούν πως λόγω του μικρού δείγματος θα χρειαστούν νέες έρευνες που θα επιβεβαιώνουν την επίδραση των προβιοτικών.

Διαβάστε επίσης:

Προβιοτικά και πρεβιοτικά: Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου σύστημα ακόμα περισσότερο

Προβιοτικά: Πόσο ωφέλιμα είναι – Να πάρω συμπληρώματα ή όχι;

Τα προβιοτικά προστατεύουν τα παιδιά από το έκζεμα