Το τζίντζερ ή αλλιώς η πιπερόριζα μπορεί να νοστιμίσει λίγο τα πράγματα π.χ. στο πρωινό, αλλά και κάθε γεύμα της ημέρας. Επίσης έχει πολλά οφέλη υγείας από την καταπολέμηση της ναυτίας μέχρι τη μείωση των μυικών πόνων.

Το τζίντζερ φαίνεται ότι καταπολεμά τον πόνο, ελαττώνοντας τα επίπεδα των προσταγλανδινών στον οργανισμό, αν και είναι περισσότερο γνωστό για την αποδεδειγμένη δράση του κατά της ναυτίας.

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες ωστόσο, φαίνεται ότι η πιπερόριζα έχει και αντιφλεγμονώδη δράση προσφέροντας ανακούφιση από τον πόνο των αρθρώσεων καθώς και από τους μυϊκούς πόνους.  Ωστόσο χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να τεκμηριωθεί η παυσίπονη και αντιφλεγμονώδης δράση της πιπερόριζας.

Θεωρείται ακόμη βότανο που ενισχύει την άμυνα και συχνά περιλαμβάνεται σε τονωτικά ροφήματα ή προτείνεται ως ρόφημα προς αντικατάσταση του καφέ.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι μπορεί εύκολα – ευκολότερα από κάθε άλλο υπερτρόφιμο – να προστεθεί σε κάθε γεύμα της ημέρας.

Το τζίντζερ μπορεί να προστεθεί σε smoothie φρούτων και λαχανικών απογειώνοντας τη γεύση τους, ενώ μπορεί ακόμη και να προστεθεί σε συνταγή π.χ. για κουλουράκια.

Το ενεργό συστατικό του τζίντζερ είναι η τζιντζερόλη, στην οποία αποδίδεται η χαρακτηριστική πικάντικη και πιπεράτη γεύση του ενώ στα φαγητά δίνει ένα λεμονάτο και καυτερό άρωμα.