Σε μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη προέβησαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Walter and Eliza Hall σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και το Νοσοκομείο Marcelino Champagnat στη Βραζιλία, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τους ιστούς των πνευμόνων. Στη μέθοδό τους χρησιμοποίησαν προηγμένες χωρικές μεταγραφικές τεχνικές με στόχο να ελέγξουν την έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή στους πνεύμονες, βασικό παράγοντα που υποδεικνύει τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο European Respiratory Journal μπορούν να φέρουν την επανάσταση στον τρόπο θεραπείας των ασθενών και να μετριάσουν την πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της κάθε χώρας.

Η προσπάθεια των ερευνητών έχει πλέον μεταφερθεί σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την μετατροπή των δεδομένων σε μια διαγνωστική εξέταση που θα εντοπίζει έγκαιρα τους ευάλωτους ασθενείς ήδη από τα αρχικά στάδια της λοίμωξης.

Η μεθοδολογία της έρευνας

Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δείγματα από 30 ασθενείς από τρεις διαφορετικές ομάδες: δέκα ασθενείς με COVID-19, δέκα με γρίπη H1N1 και  δέκα υγιείς ενήλικες. Ο δρ. Chin Wee Tan ανέφερε ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα γονιδιακό μεταγραφικό τοπίο που δείχνει πώς επηρεάζονται διαφορετικά τμήματα του πνεύμονα σε κάθε διαφορετική περίπτωση: «Η παρουσία του γονιδίου IFI27 θεωρείται αξιόπιστος δείκτης πρόβλεψης σοβαρής φλεγμονής των πνευμόνων. Αυτό σημαίνει ότι η έκφραση του βιοδείκτη IFI27 σε ασθενείς με COVID-19 μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της νόσου και συσχετίζεται με τη βαρύτητα της νόσου» σημειώνει.

«Όταν ένας ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο, θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε την εξέλιξη των συμπτωμάτων μετρώντας τα επίπεδα IF127 στο αίμα – ανεξάρτητα από τα συμπτώματα που ήδη έχει τη δεδομένη στιγμή», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Melissa  Davis. «Αυτή η έγκαιρη ανίχνευση ασθενών υψηλού κινδύνου ενδέχεται να βοηθήσει και σε αντίστοιχες μελλοντικές πανδημίες».

Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός τους ιστούς των πνευμόνων 

Η Δρ Davis έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανάλυσή τους: «Χρησιμοποιήσαμε μια τεχνική που ονομάζεται χωρική μεταγραφική, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσουμε επιπλέον διαστάσεις στα δεδομένα που μπορούμε να συλλέξουμε από δείγματα», είπε. «Η τεχνική αυτή μπορεί να εξηγήσει την ποικιλομορφία των ιστών με τέτοιο τρόπο που δεν είναι δυνατός με άλλες τεχνολογίες. Σε αυτήν την περίπτωση, παρέχει μια σαφέστερη εικόνα των κυτταρικών αλλαγών που προκαλούνται μετά από μια ιογενή λοίμωξη».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η σοβαρή νόσος Covid-19

Κορωνοϊός: Αυτοί οι ασθενείς δεν κινδυνεύουν από σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες