Μια δραστική ουσία που χρησιμοποιείται σε αγωγή κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης αποδεικνύεται αποτελεσματική και για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας. Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον ιατρό William J. Sandborn πραγματοποίησε μια τυχαιποιημένη δοκιμή της ουσίας ozanimod (οζανιμόδη) ως θεραπεία για την επαγωγή ύφεσης και διατήρησής της σε ασθενείς με μετρίως έως σοβαρά ενεργής ελκώδους κολίτιδας. Η ozanimod είναι τροποποιητής των υποδοχέων της 1-φωσφορικής σφιγγοσίνης (S1P).

Στην περίοδο 10 εβδομάδων για την επίτευξη της ύφεσης, οι ασθενείς με την αυτοάνοση νόσο του εντέρου διακρίθηκαν σε δύο ομάδες: στην πρώτη, 645 ασθενείς έλαβαν τυχαία ozanimod ή ένα εικονικό φάρμακο (placebo)ενώ στη δεύτερη με 367, δόθηκε αποκλειστικά ozanimod εν γνώσει των ασθενών και των θεραπόντων ιατρών. Μετά το πέρας των 10 εβδομάδων, ασθενείς και από τις δύο ομάδες με κλινική ανταπόκριση στο ozanimod που βρέθηκαν σε κατάσταση ύφεσης, υποβλήθηκαν σε τυχαιοποίηση ώστε να λάβουν ξανά τη δραστική ουσία είτε το εικονικό φάρμακο για την περίοδο διατήρησης έως τις 52 εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

  • τη 10η εβδομάδα, η ομάδα του ozanimod πέτυχε μεγαλύτερα ποσοστά συγκριτικά με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου τόσο για την επαγωγή στην ύφεση (18.4% έναντι 6.0%) όσο και κατά τη διατήρηση (37% έναντι 18,5%)
  • την 52η εβδομάδα, τα ποσοστά ήταν αντίστοιχα μεγαλύτερα για την επαγωγή στην ύφεση (47,8% έναντι 25,9%) και τη διατήρηση (60% έναντι 41%).