Την απάντηση πίσω από τα περιστατικά νοσηλευομένων ασθενών με σοβαρή COVID-19 παρά τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό τους έναντι της νόσου αναζήτησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Yale, συνεισφέροντας με σημαντικά στοιχεία στη μελέτη του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Τα ευρήματά δημοσιεύονται στο Lancet Infectious Diseases.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε τις περιπτώσεις 969 ασθενών από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης Yale New Haven Health System, 54 εκ των οποίων πλήρως εμβολιασμένοι, από μια περίοδο 14 εβδομάδων μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2021. Πρόκειται για σπάνια περιστατικά που γίνονται όλο και συχνότερα καθώς προκύπτουν νέες παραλλαγές του ιού και αυξάνεται ο χρόνος από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, σχολιάζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Hyung Chun, καθηγητής Καρδιολογίας στο Yale.

Αν και παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις στα σοβαρά περιστατικά -όλοι οι ασθενείς (14) χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη αναπνοής, τέσσερις νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τρεις πέθαναν-, τα αποτελέσματα ανέδειξαν την ομάδα υψηλού κινδύνου στην οποία ανήκαν ηλικιωμένοι 65-85 ετών (διάμεση ηλικία τα 80,5), ασθενείς με συννοσηρότητες όπως καρδιαγγειακή νόσος και διαβήτης τύπου 2καθώς και ασθενείς υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή, η οποία επηρεάζει την ανοσία από τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον Δρ Chun, η πλειοψηφία των εμβολιασμένων ασθενών με COVID-19 θα νοσήσει με ήπια συμπτώματα, ενώ τα σοβαρά περιστατικά πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου διαχείρισής τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής με την ομάδα του μελετούν νέες περιπτώσεις σοβαρής λοίμωξης με κορωνοϊό για όσα προκαλεί η νόσος σε μοριακό επίπεδο, ενώ στοχεύει να ανακαλύψει στο ίδιο ερευνητικό δείγμα τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην επιδείνωση της νόσου σε εμβολιασμένους συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους ασθενείς.

Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να επισημάνει την αναγκαιότητα τήρησης μέτρων προστασίας αλλά και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού που συνέβαλε στο ηπιότερο προφίλ της πανδημίας σήμερα, δεδομένης της συχνής εμφάνισης νέων παραλλαγών και μεταλλάξεων.

Από τον Αύγουστο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχει καταγράψει 12.908 νέα κρούσματα κορωνοϊού που χρειάστηκαν νοσηλεία ή κατέληξαν, με το 0,008% σε πλήρως εμβολιασμένους. Όπως διευκρίνισε ο Δρ Chun για την πρόσφατη μελέτη, τα περιστατικά που συμπεριέλαβε η έρευνα αφορούν την περίοδο πριν την κυριαρχία του στελέχους παραλλαγής Δέλτα στις ΗΠΑ, επομένως περαιτέρω έρευνες θα αποτιμήσουν την επίπτωσή του στην πανδημία.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν